Utställare på Möbelmässan - Responsen var överväldigande

Foto: Svenska Mässan

Återkomsten av Möbelmässan Göteborg, i delvis ny utformning, fick ett enormt gensvar och drog besökare från hela Norden.
När mässan stängde var flera utställare totalt slutkörda:

– Luncherna fick vi ställa in helt. Och jag hann knappt gå på toaletten, berättar Jonas Törnqwist, svensk försäljningschef på Hjort Knudsen.

I år arrangerades Möbelmässan Göteborg för första gången i Svenska Mässans regi, i samarbete med MIBO, Möbel och Interiörföretagens Branschorganisation. Tvådagarsmässan avslutades igår, onsdag.
Norge, Danmark och Finland representerades i hög grad bland 70-talet utställare, idel ledande leverantörer, och de drygt 1200 fackbesökarna.

– Vår målsättning var att skapa en bred och dynamisk mötesplats för den nordiska möbelbranschen. Och jag vill påstå att vi lyckades, säger Tommy von Brömsen, affärsansvarig för Möbelmässan Göteborg.

– Det var en renodlad inköpsmässa, så i princip var varje besökare en kund.

Möbelmässan Göteborg hölls senast på Svenska Mässan 2019, då i extern regi. På grund av pandemin har inga möbelmässor arrangerats sedan dess.
Årets mässa speglade alla trender, hela den produkt- och designutveckling som ägt rum under de tre senaste åren. Med fokus på plan- och stoppmöbler, belysning och inredningsdetaljer.

– Det fanns ett uppdämt behov i branschen. Utställarna hade ovanligt mycket att visa och mötte köpsugna besökare, konstaterar Tommy.

– Stämningen under mässan var alldeles speciell, med mängder av glada återseenden. Det gjordes också mängder av affärer, trots det utmanande konjunkturläget. Vi upplevde att utställarna genomgående var mycket nöjda.

Så här tyckte några utställare om Möbelmässan Göteborg:

Jonas Törnqwist, försäljningschef Sverige, Hjort Knudsen:
"Vi gjorde en stor satsning på årets mässa, fördubblade vår monteryta och visade för första gången upp alla våra produktgrupper. Responsen var överväldigande. Vi har inte haft en lugn stund i montern, fick ställa in luncherna och hann knappt gå på toaletten. Det har sammantaget varit en fantastiskt bra mässa, vi har gjort affärer med flertalet kedjor och fått massor av skarpa leads som vi ska jobba vidare med."

Kent Larsson, VD, BordBirger AB:
"Den här mässan blev mycket bättre än förväntat. Ett lyft jämfört med förra mässan 2019. Våra soffbord väckte stort intresse bland besökarna. Bland annat ljusa bord i ask, ett träslag vi inte jobbat med tidigare. Det slog väldigt väl ut. Vi fick in flera nya kunder, bland dem en storkund från Norge."

Tomas van der Kogel, ägare, Texa Design:
"För oss har det varit en riktigt bra mässa. Intresset för vår lampkollektion var mycket stort och vi gjorde affärer direkt på mässgolvet. Bland annat med en större näthandelsaktör."

...och så här tyckte några besökare:

Henna Ylinen, delägare Tuppu-Kaluste, Finland:
"Vi åkte till Göteborg för att ta del av allt nytt som händer inom möbler och design. I Finland har vi ingen riktig inköpsmässa. Den här mässan är väldigt välordnad, vi har hittat en hel del spännande och har redan gjort affärer."

Camilla Söderman, delägare, Väddö Möbelaffär:
"Vi behöver regelbundet få in nyheter i butiken, och därför är Möbelmässan Göteborg mycket intressant för oss. Här kan vi ta del av de nya trenderna, provsitta fåtöljer, ligga på sängar, klämma och känna. Utbudet imponerar, vi kommer definitivt att göra inköp."

Kenneth Dahl, ägare, dahl limited ApS, Danmark:
"Det jag framförallt uppskattar är att mässan är så koncentrerad och mainstream. I Köpenhamn finns designmässor, men här i Göteborg kan vi ta del av ett betydligt större utbud, samlat på ett ställe. Mycket bra!"