Dubbla svenska segerchanser i Dezeen Awards 2022

Olsson Lyckefors och Form Us With Love. Foto: Olsson Lyckefors Arkitektur/Form Us With Love

Form Us With Love och Olsson Lyckefors Arkitektur är som enda skandinaviska kontor finalister i var sin kategori till att vinna prestigefulla Dezeen Awards 2022. Båda är bland de fem bästa i kategorierna Design Studio of the year respektive Emerging Architecture studio of the year. Vinnarna presenteras mellan 17-21 oktober.

Dezeen Awards belönar världens bästa arkitektur, inredningsarkitektur och design, liksom arkitekter som skapat utomordentlig form. Konkurrensen är stenhård med över 5400 bidrag från 90 länder som tävlar i 47 kategorier. Dezeen är en Londonbaserad designsite som allmänt ses som en av världens populäraste designmagasin, och har tidigare utsetts till världens bästa arkitekturblogg.

– Vi är såklart enormt stolta och tacksamma över nomineringen. Redan från start har vi haft som ambition att design inte bara ska generera användbara produkter som är enkla att ta till sig men även hjälpa oss att hitta lösningar på reella problem för företag, människor och planeten. Vi som designers har ett ansvar i de val vi gör idag för morgondagen. Att det uppmärksammas är för oss ett kvitto på att det vi gör har landat rätt, säger Jonas Pettersson medgrundare på FUWL.

Form Us With Love är nominerade för fjärde året i rad i sin kategori. Den Stockholmsbaserade studion grundades med målbilden att skapa verklig förändring genom design. Studion har under sina 17 år hunnit jobba med flertalet varumärken, såsom IKEA och Muuto och även varit med och grunda egna varumärken där Baux tillhör. Bland medgrundarna finns John Löfgren och Jonas Pettersson som än idag äger och driver studion tillsammans.

– Vi känner samma sak. Kul för oss och för Sverige. Det är hedrande och vi är såklart oerhört stolta över att vara finalister som ett av världens 5 mest spännande och framstående växande arkitektkontor. Vi har alltid satt arkitekturen först. Det är sällan det uppmärksammas eller premieras. Den här nomineringen är ett bevis på att vi är på rätt väg, vilket är väldigt roligt och viktigt för arkitekturen, säger Andreas Lyckefors, en av kontorets partners och creative directors.

Olsson Lyckefors Arkitektur grundades 2012. I ett decennium har kontoret regelbundet skapat uppmärksammad och prisbelönt arkitektur. Idag har man kontor i Göteborg och Stockholm, men även flera uppdrag utanför Sverige. Sedan oktober 2020 är företaget helägt av Johan Olsson och Andreas Lyckefors.

Dezeen Awards jury belönar design- och arkitektkontor som visar starka kvaliteter både i form av visioner och i faktiskt genomförda projekt. Samtidigt måste kontoret ha affärsmässig framgång, nöjda kunder och bidra till en positiv samhällsutveckling.