"Knäckebröd" i kristall gör succé i Paris

Målerås Glasbruk, som tillverkade knäckebröden i limiterad upplaga 2019, såg potential och nu lanseras en liten assiett och en större tallrik under hösten 2022 med förhoppning att nå en större publik. Foto: Målerås Glasbruk

Under Paris Design Week deltog Målerås Glasbruk i utställningen Swedish Secrets på Svenska Institutet i Paris. Knäckebröden, som finns i två storlekar i kristall, är designade av Färg & Blanche för Målerås Glasbruk. Utställningen pågår till den 2 oktober.

bild
- Vi ser en användning som assiett eller ostbricka, köksdekoration eller som ett minne att köpa med sig från Sverige. Vad kan vara svenskare än ett knäckebröd i kristall handgjort i Småland?, säger Eric Marini, marknadsansvarig på Målerås Glasbruk. Foto: Målerås Glasbruk

Inspirerad av sin familjs historia har Färg & Blanche tagit fram knäckebröd i kristall i samarbete med Målerås Glasbruk. Designduon som består av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche presenterade knäckebröden första gången under Stockholm Design Week 2019 och kristallobjekten var då en del av utställningen ”Baker’s House”. Knäckebröden var då en del av en konstinstallation, trädda på lysrör och målade i färger. Inspirationen till knäckebröden kommer från Emma Marga Blanches farmors farfar som hade en knäckebrödsfabrik på Södermalm i Stockholm.
 

Foto
Foto: Målerås Glasbruk

- Precis som våra övriga produkter tillverkas knäckebröden i en miljö-kristall som består till stor del av returglas från vår egen produktion. Knäckebröden handpressas i hyttan och de glödande, varma knäckebröden bärs sedan in till kylugnen för att svalna under natten.

bild
Produktionen. Foto: Målerås Glasbruken.