Intresset för coworking i Sverige ökar – flexibelt arbetssätt och gemenskap är två av drivkrafterna

Konferensrummet “Biografen” inbjudertill kreativa möten och popcornfest. Foto: Susanne E. Snaar.

Många företag har i och med pandemin minskat sina kontorsytor och satsar istället på ett mer flexibelt arbetssätt. Det har gett kontorskollektiv eller coworking som det också kallas ett rejält uppsving. Ett exempel på det är Bollnäs Cowork som invigdes i maj i år.

Av Sofia Gad

I Telegrafhuset mitt i centrala Bollnäs ligger stadens första kontorskollektiv. Bollnäs Cowork är en möjligheternas plats och bidrar till ökad puls i stadskärnan. 

– Vår vision var att skapa en community i mitten av Gävleborg där medlemmarna inte bara får en arbetsplats utan även ett socialt sammanhang, säger Jacob Abrahamsson, en av grundarna till Bollnäs Cowork. Vi ser oss inte bara som en affärsverksamhet utan även ett viktigt kugghjul för hela stadskärnan.

bild
Alla möbler är olika och helheten hålls ihop av återkommande färger och material. Foto: Susanne E. Snaar

Öppet entréplan

På entréplan finns lounge, kontor och konferensrum för extern uthyrning. Färgerna går i varma och jordnära toner som tillsammans med den mjuka belysningen skapar en välkomnande och avslappnad atmosfär. På andra våningen är färgskalan lite ljusare och har inslag av blå och ljusgrå toner. Här finns kontor, mötesrum och arbetsplatser i olika öppna, kreativa ytor.

Skoog arkitekter har hjälpt till med design och materialval. Kontorscenter har tagit fram möbelförslag och 3D visualisering utifrån önskemål om funktion, färg och formspråk. Kontorscenter har även varit ansvariga för projektledning och genomförande.

– Projektet har präglats av ett otroligt starkt engagemang för varje detalj och det är extra kul att skapa något bra för Bollnäs och Hälsingland, säger Jessica Åhs, försäljningschef på Kontorscenter.

På andra våningen ligger även konferensrummet Biografen som går i olika röda nyanser som tillsammans med inredningen ger en häftig biokänsla. För den som vill går det även att ordna ekologiska popcorn till bensträckaren. Den som drömt om att hitta en lönndörr in till ett hemligt rum kan istället boka konferensrummet Biblioteket. Rummet går i grönt med möbler i valnöt och ljust skinn. Koppardetaljer och antik inredning ger känslan av att kliva in i en blandning av en Harry Potter-värld och ett engelskt klubbrum.

bild
Fyra olika textilmattor har kombinerats till ett effektfullt fiskbensmönster. Foto: Susanne E. Snaar
bild
Den mystiska lönndörren leder inte bara till ett hemligt rum utan även till många härliga skratt. Foto: Susanne E. Snaar

Walk & Talk

Bollnäs Cowork har valt att satsa på konceptet Walk & Talk. Istället för att boka ett mötesrum kan man boka mötesskor och få chans att röra på sig lite extra under arbetsdagen. Det finns många fina promenadstråk med vatten och natur i närheten som tar allt ifrån 15–60 minuter att gå.

– Vi ville skapa ett alternativ till stillasittande mötet och bestämde oss för att lägga budgeten från ett av mötesrummen på att istället köpa mötesskor och skaljackor, säger Jacob Abrahamsson.

bild
Klassiska möbler får med hjälp av unika tygval helt nya uttryck. Foto: Susanne E. Snaar
bild
Konferensrummet ”Biblioteket” med vackra gamla böcker och eget pentry. Foto: Susanne E. Snaar

Spännande fortsättning

I höst påbörjas arbetet med att färdigställa den tredje våningen som kommer ha traditionella kontorslokaler för större företag. Det blir också en ny huvudentré med skärmtak i teatralisk stil och ny färg på fasaden.

– Vi ser fram emot att fortsätt fint samarbete, säger Mattias Hugosson, säljare och projektledare för inredning på Kontorscenter. Vi kommer själva att flytta in som medlemmar redan nu i höst.

Under nästa år byggs ett aktivitetsplan med gym nere i källaren. Här kommer också finnas meditations- och yogarum samt bastu. Även innergården kommer iordningställas för att skapa utomhusarbetsplatser och det kommer byggas nya balkonger. 

bild
Dedicated Desk passar den som vill ha sin fasta skrivbordsplats i öppen miljö. Foto: Susanne E. Snaar
bild
Loungen lyses upp under ett hav av glober i olika höjder. Här väljer du din favoritgrupp utifrån stil och tillfälle. Foto: Susanne E. Snaar

bild