Ung Svensk Form 2022 till Malmö!

Foto: Svensk Form

Sista vernissage för Ung Svensk Form 2022! På omväg via formgivning berör årets vinnare brännande teman som antropocen och kommersialismens utarmande av naturens resurser – men här finns också skaparglädjens måttlöshet hos cirkularitetens karusellartade möjligheter. Missa inte chansen att se hela uppställningen vid turnéns sista stopp: Form/Design Center i Malmö!

– Med utforskandet i centrum speglar bidragen i Ung Svensk Form både en sam- och framtid. I projekten varvas allvar med humor, ny produktionsteknik med traditionella hantverksmetoder och det platsspecifika och lokala med globala hållbarhetsutmaningar, säger Johanna Sjögren Duthy, utställningsansvarig Form/Design Center och jurymedlem Ung Svensk Form.

Under årets lopp har utställningen visats på flera av landets ledande kulturhus och museer med tillhörande designsamtal, visningar och stipendieresor. Den omedelbara kontaktytan ger vinnarna en chans att odla sitt nätverk med såväl media som bransch och publik. Utställningen har tidigare under turnén visats i Stockholm, Skellefteå, Helsingborg och Göteborg.

– Även i år är mångfalden av uttryck, tekniker och berättelser stort i Ung Svensk Form, vilket bjuder in besökaren att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen. Utställningen lyfter fram den kreativa och modiga generation formskapare som driver på utvecklingen för en hållbar framtid genom god design, säger Mats Widbom, vd för Svensk Form.

Öppning på Form/Design Center
Projektet Ung Svensk Form startades 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center (Svensk Form Syd) i Malmö och har sedan dess haft en unik funktion som forum för formgivare, bransch, publik och medier på den svenska design-, konst- och formskaparscenen.

Ung Svensk Form 2022 fredag 18 november kl 17:00 på Form/Design Center. 

Utställningen Ung Svensk Form 2022 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.