Nya Åhus Seaside – en oas med inspiration från naturen

Visualisering av lobbyn. Receptionsdisken är gjord av kalksten. Till vänster skymtas trappan i ek. Bild Krook & Tjäder

Längs den vackra Täppetstranden ligger nya Åhus Seaside. Hotellet har 72 rum och sviter. Högst upp finns konferensanläggning och takterrass med milsvid utsikt. Bredvid hotellet ligger harmoniska Seaside Spa.

AV SOFIA GAD

Sedan tidigt 60-tal har här funnits hotell och servering. När de nya ägarna tog över hotellet 2019 bestämde de sig för att bygga nytt. För ritning, design och inredning anlitades arkitektkontoret Krook & Tjäder. 2020 togs det första spadtaget till nya Åhus Seaside och 17 juni 2022 var det dags för invigning.

– Det har varit ett otroligt spännande projekt, säger Olivia Johansson, arkitekt på Krook & Tjäder. Vi har haft ett nära samarbete med ägarna som har gett oss stor frihet gällande design, färg- och materialval.

bild
Loungen utanför konferensrummen på plan fyra går i ljusa färger. Baren är i kalksten och golvet är av ek. Bild: Felix Gerlach

Naturnära och hållbart

Material och färger har inspirerats av den vackra omgivningen med hav, strand och träd. Det är framförallt naturmaterial som trä och sten som har använts. Samma material och färger återfinns även i exklusiva Seaside Spa.

– Det är alltid kul att få arbeta med så fina material som kalksten och ek. Vi har även specialritat större delen av inredningen i hotellrummen och merparten av den fasta inredningen.

Även hållbarhet har varit en viktig del i projektet. Exempelvis så är många av möblerna tillverkade i närområdet och på taket sitter solpaneler. 

Baren i spaet är gjord av kalksten
Baren i spaet är gjord av kalksten. Bild: Felix Gerlach
bild
Alla rum och sviter har balkong eller terrass med havsutsikt. Bild: Krook & Tjäder
bild
Visualisering av en av sviterna. Krukväxter och mattor i naturnära färger skapar en hemtrevlig känsla. Bild Krook & Tjäder

Spännande ägarstruktur

Något som skiljer sig från många andra hotell är ägaruppläget då man har valt att sälja ut alla rum och sviter. Varje ägare har möjlighet att nyttja sitt rum eller svit under 10 veckor om året. Resten av tiden hyrs de ut.

– Ägarupplägget börjar bli allt vanligare här i södra Sverige, men för gästerna som bor på hotellet märks det ingen skillnad från ett traditionellt hotell. Kontakten sker alltid med Åhus Seaside, som ägs och drivs av Camilla och Staffan Andersson.

bild
Spa i två våningar med gym, behandlingsrum, fyra olika bastur och tre olika pooler. Foto: Felix Gerlach
bild
En av de fyra basturna i spaet. Foto: Felix Gerlach

 

bild
Balkonger och terrass med havsutsikt. Bild: Felix Gerlach