Fem starka kökstrender 2023

Foto: Marbodal

Långsiktig och hållbar design. Enkelt och funktionellt. Nästa år tar medvetna val och personlighet ännu mer plats i köket. En del manér följer med in i det kommande året och nya grepp dyker upp. Men hållbarhet och eftertanke är den röda tråden. Marbodal presenterar fem starka kökstrender. 

– Fler försöker göra något med det man har. Inte som tidigare när många rev ut hela kök och gjorde allt nytt, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt hos Marbodal, och fortsätter:

– Nu är man mer varsam vilket också kan kräva en större kreativitet. Men det går att göra mindre justeringar som ger oerhört mycket. Till exempel genom att ge köket nytt liv med färg eller byta ut köksdetaljer.

Här är några utvalda uppstickare i köket 2023.

#1: Skandinavisk design
Skandinavisk design är högst upp på listan för nästa år - inte bara för dess stilrenhet - utan även för att den präglas av hållbarhet och hög kvalitet. Olika träslag kommer fortsättningsvis vara en självklarhet i köken. Trä kombinerat med naturnära färger och avskalad design ger en harmonisk känsla och fin kontrasterande balans.

I ett avsnitt från höstens säsong avGrand Designs Sverige fick vi se hur ett Marbodalkök är med och sätter tonen för ett hem i KL-trä.

Marbodals kökslucka Arkitekt Plus i Tonitons kulör Creme. På väggen en vitrinlucka med svart ram från Marbodals Signatur Ekbacken. Fotograf: Ragnar Ómarsson Stylist: Caroline Sandström

#2: Färg får nytt liv
Jordnära toner fortsätter vara en viktig hörnsten och för den som vill göra köket mer personligt kan det vara en god idé att klä om köket i en kulör som kontrast eller för en nyanserad övergång.

– Just nu genomsyras trenderna av tidlösa färger i jordiga utföranden, förmodligen en reflektion av den medvetna konsumenten med önskan om att inreda mer långsiktigt. Starkare kulörer eller kontrastfärger kommer gärna in på utvald inredning som kaklade väggar, mindre inredningsdetaljer eller möbler.
 

Fotograf: Björn Terring Stylist: Lotta Agaton

#3: Mjuka former
Köksdesign kommer att ha mer mjuka former framöver. Rundande kanter på en köksö och nätta väggskåp med räfflad vitrin får gärna sätta karaktären på köket. Köksdelar med en mer solid design ger en skulptural och elegant känsla, där mjukt matchas med hårt för en perfekt balans.

Marbodals köksö från Signatur Ekbacken med rundade hörn. Fotograf: Ragnar Ómarsson Stylist: Lotta Agaton

#4: Det sitter i detaljerna
När detaljerna är under lupp så är det framförallt material och textur som står i fokus. Organiska texturer adderar djup och värde till ytor. Material som glas, ek och sten i naturligt mönster skapar en extra elegans.

– Ofta håller inredningen en enkel färg men vi vill ha mer taktila ytor, former och material i våra hem. Det gör det harmoniskt och mer levande. Det kan vara prickar som skapar skuggor, borstat stål, tuftade mattor, högglansiga material som blandas med matta, säger Jessica och fortsätter:

– Senaste åren har vi även sett mycket spännande former där ingen helst ska vara den andra lik. Man vill ha känslan av det unika och personliga.

Fotograf: Björn Terring Stylist: Lotta Agaton

#5: Japandi
Ytterligare ett minimalistiskt grepp som håller sig kvar även under 2023. Japandi är en given matchning där japanskt och skandinaviskt design förenas. Tillsammans blir det en minimalistisk, varm, naturnära stil.

– Japandi är en harmonisk inredningsstil som förenar det bästa av vår avskalade skandinaviska design med japansk elegans. Den förankrar inredningen med funktionalitet. Skillnaden mellan de två är att det skandinaviska bottnar i svala färger medan den japanska stilen omfamnar mer varma naturfärger och mörkare träslag.

Fotograf: Björn Terring Stylist: Lotta Agaton