Underbar av Jonas Bohlin och Christine Ingridsdotter

Chrisitne Ingridsdotter och Jonas Bohlin. Foto: Martin Brusewitz

Till Stockholm Furniture Fair 2023 skapar den svenska designern och inredningsarkitekten Jonas Bohlin baren Underbar tillsammans med Christine Ingridsdotter. Baren tillverkas av noga utvalda komponenter och allt material ska återanvändas efter mässans slut – alla de resurser som används till baren Underbar har ett syfte. Baren ska vara en mötesplats skapad med omsorg och fantasi, där även nya alster formgivna av Jonas ska visas för första gången.

– Det primära är att möta varandra, det är därför vi gör en bar. Att finnas till, att fortsätta att finnas till. Att vara bar – i dubbel bemärkelse. Vi vill visa skörhet och det beständiga samt värna om fantasin, det underbara. Förena mänsklig närvaro med naturens närvaro. Det är samtidigt vårt ansvar att göra genomtänkta val, oavsett om vi gestaltar en restaurang som byggs för att bestå i decennier eller skapar en tillfällig miljö, säger Christine Ingridsdotter.

Alla möbler i baren är svensktillverkade och formgivna av Jonas. Stolarna är en kavalkad från olika restaurangmiljöer och borden är en gång formgivna till restaurang Taverna Brillo i Stockholm. Lamporna är nyheter och presenteras för första gången på plats i baren på Stockholm Furniture Fair, även dessa skapade av Jonas. Möbler och lampor ska efter mässans slut användas i andra barer och restauranger, bland annat i en snart nyöppnad restaurang i Stockholm city.

– Svensk möbeldesign och svensk tillverkning har varit och är viktiga sektorer för svensk tradition, kultur och export. Om vi arkitekter, producenter och konsumenter inte tar framtidens utmaningar på allvar kommer form och kvalitét att ersättas av kopior och guldbroar från Kina, säger Jonas Bohlin.

Som en av Sveriges mest ikoniska designer och inredningsarkitekter bakom några av våra mest älskade restauranger skapar Jonas Bohlin möbler med lång livslängd tillverkade i Sverige. De senaste tretton åren har Jonas gestaltat tio restauranger, där Christine Ingridsdotter varit ansvarig för färgsättning och textilier av samtliga. Sedan 2021 produceras ett flertal av Jonas Bohlins möbler under varumärket Ingridsdotter.

Baren Underbar kommer att finnas i hall B, sida vid sida med utställningen Scandinavian Design Awards 2023.

Stockholm Furniture Fair
Stockholm Furniture Fair arrangeras av Stockholmsmässan och är världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Ingen annanstans i världen hittar du så många skandinaviska designföretag samlade under ett och samma tak. Inför mässan 2023 presenteras en rad stora nyheter – däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och nya mässkoncept. Stockholm Furniture Fair 2023 pågår 7–11 februari på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week 6–12 februari.