Svenskt Tenn lanserar kollektion av Mimmi Blomqvist

Nya kollektionen Sirkka, formgiven exklusivt för Svenskt Tenn.

Svenskt Tenn inleder det nya året med att lansera en kollektion av konstnären och formgivaren Mimmi Blomqvist. Tre skulpturala bruksföremål gestaltas på Blomqvists karaktäristiska sätt, med avstamp i naturens former och inspiration från det egna hemmet.

Mimmi Blomqvist tog en masterexamen i Keramik och glas på Konstfack 2022. Som formgivare strävar hon efter att skapa objekt bortom det förväntade, med intentionen att kombinera vardagliga bruksföremål med kärlek till lekfulla och skulpturala former. Den nya kollektionen Sirkka, namngiven efter Mimmis egen farmor, är formgiven exklusivt för Svenskt Tenn.

bild
Foto: Svenskt Tenn

- Hela kollektionen utgår från luckor jag upptäckt i mitt eget hem. Jag var till exempel i behov av en taklampa att hänga ovanför matbordet och tog därför fram en variant som ger ifrån sig ett behagligt ljus utan att vara bländande. Även när lampan är släckt fungerar den som ett smycke i hemmet med det vackra opalglaset och glänsande mässingen, berättar Mimmi Blomqvist.

Sirkka tar avstamp i organiska former från naturen och det mjuka formspråk som Mimmi mött under sin uppväxt. De fyra produkterna hänger samman i design och uttryck, samtliga skapade utifrån en mjuk, svampliknande form. Förutom taklampan i mässing och glas, har Blomqvist även formgivit en pall i ask samt en skål i glas som lanseras i två olika storlekar.

Samarbetet med Mimmi Blomqvist är det första att lanseras av Svenskt Tenn under 2023. Företaget har under lång tid arbetat tillsammans med nutida formgivare och nyexaminerade talanger.

bild
Foto: Svenskt Tenn

- Svenskt Tenn har en lång tradition, ända sedan Estrid Ericsons tid, av att samarbeta med konst och designutbildningar. Flera av de formgivare som företaget arbetat med genom åren har kommit ur sådana samarbeten. Vi uppmärksammade Mimmi under hennes studietid på Konstfack för hennes egna och eleganta formspråk och såg att det skulle passa väl in på Svenskt Tenn. Det är oerhört fint att Svenskt Tenn kan vara en av de första platserna där ny, samtida formgivning visas upp tillsammans med företagets historiska arv, kommenterar Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn.