Skagerak by Fritz Hansen lanserar en ny utomhusmöbel

Banco Bench. Foto: Skagerak by Fritz Hansen

Banco Bench – ursprungligen avsedd som ett unikt utställningsobjekt – härleder sin skönhet från den enkla premissen att skapa möbler som förstärker naturens upplevelse. Det uttrycksfulla och funktionella ryggstödet är perfekt format efter ryggens naturliga krökning och låter användaren själv välja sida att sitta på.

– Jag ville göra det så trivsamt som möjligt för människor att njuta av naturen. Solljuset ändrar riktning och därför är bänken dubbelriktad. Trots att bekvämlighet var en prioritet fick utseendet inte hamna i skymundan. Slutresultatet påminner till viss del om en japansk daruma eller edamame-böna, genom sin något oväntade mjukhet och dynanism och trots de långa teakplankornas raka linjer i sitsen, säger designern Hugo Passos.

bild
Foto: Skagerak by Fritz Hansen

Passos skapade Banco Bench exklusivt för utställningen Social Seating, 2019, som hölls i en park i Finland. Därefter samarbetade han med Skagerak för att utveckla en version för massproduktion som är lättare, finns i både enkel-och dubbelriktad version och levereras i ett platt paket. Teaken i soffan – som har en varm ton i nyskick men som med tiden får en vacker silvergrå patina – påminner om Skageraks arv och skandinaviska rötter. Banco-Bench av Hugo Passos introducerar en helt ny typologi och uttryck till en klassisk utomhusmöbel.

bild
Foto: Skagerak by Fritz Hansen

– När jag första gången såg Banco på utställningen slogs jag av dess unika typologi med ryggstödets organiska form och hur den kan användas dubbelsidigt. Men det finns också något bekant och klassiskt med de två långa plankorna i sitsen, säger Skageraks designchef, Ditte Buus Nielsen.