Sju kök i trä inspirerade av naturen

Foto: Marbodal

Från sobert modernt till tidlöst klassiskt, trä i olika nyanser och kombinationer lever vidare i våra hem. Låt dig inspireras av sju Marbodalkök där trä får vara tonsättande.

Det naturnära fortsätter att ta plats i våra hem, gärna i naturliga färger och material som betong, sten och marmor. Men i år är det framför allt trä som vi kommer se mycket av vad gäller köksinredning och möblemang. Nedan har Marbodal listat sju kök att inspireras av, som bjuder på stilren och trygg design liksom oanade och lekfulla kombinationer.

bild
Ljust trä har kombinerats med Marbodals kökslucka Arkitekt Plus i färgen Creme från Toniton samt vitrinlucka från Marbodals Signatur Ekbacken. Foto: Ragnar Ómarsson Stylist: Caroline Sandström

1. Skandinaviskt med ljust trä
Under hösten 2022 syntes ett unikt och modernt skandinaviskt kök från Marbodal i tv-programmet Grand Designs Sverige. I köket ser vi köksluckan Arkitekt Plus i den varma kulören Creme från Toniton tillsammans med Signatur Ekbackens räfflade vitrinluckor. Kökets väggar och köksö pryds av ljust KL-trä. En fin mix för att ge hemmet ett modernt och naturnära uttryck.

bild
Signatur Ekbacken kombinerat med luckor i kulören Tall. Foto: Ragnar Ómarsson Stylist: Lotta Agaton

3. Sobert modernt
Skapa ett klassiskt och stilfullt intryck med ett kök helt i trä med Signatur Ekbacken i betsat trä. Naturen får ta plats och med öppna ytor bjuder köket på en luftig känsla och detaljer. Rundade hörn och räfflade skåpsluckor skapar levande texturer.

bild
Arkitekt Plus Ek från sockel till tak. Foto: Pia Ulin Stylist: Lotta Agaton

4. Naturligt ombonat
Ovan ser vi ett mindre kök i ljust ekträ med köksluckan Arkitekt Plus. Ge rymd åt köket med få noggrant utvalda material och enhetliga och harmoniska färger. Satsa på ett träslag i hela köket för att skapa en unik stil.

bild
Arkitekt Plus i kulören Frö matchas väl med väggar och tak klädda i trä.

5. Lantligt charmigt
Trä behöver inte endast synas på köksluckor. Inredning, väggar och tak i trä får gärna matchas med en klassisk kökslucka för en samtida anda. Här ser vi köksluckan Arkitekt Plus i kulören Frö.

bild
Malevik i mörk brunbets. Foto: Marbodal

6. Rustikt i stan
Industriell storstadskänsla behöver inte utesluta trä i köket. Köksluckan Malevik i mörk brunbetsad ton är en stilren och modern lucka. Den kalla tonen på väggar och golv ger en fin kontrast till den varmare mjuka kulören i köket. I bilden ovan ser vi även två olika toner på trä, dels på köksluckorna och dels på takbjälkarna, som tillför en rustik och modern design.

bild
Ett kombinerat kök med trälucka från Signatur Ekbacken och överskåp i Arkitekt Plus i kulören Sand. Fotograf: Björn Terring Stylist: Lotta Agaton

7. Japanska influenser
En av de stora trenderna under 2023 är japandi. Det är det perfekta mötet mellan japansk och skandinavisk design. Mörka trätoner med stilsäkra raka vinklar, enkla former, avskalade kulörer med inslag av grova texturer och mjuka toner.