Kursras för Nobia efter sparpaket

Janerik Henriksson/TT: Köksinredningsföretaget Nobia flaggar för personalnedskärningar och fabriksnedläggningar. Arkivbild

Syftet är att få till "effektivitets- och marginalförbättringar", enligt Nobia.

På börsen är det tummen ned. Aktien rasar med nästan 7 procent, då beskedet innehåller en kraftig vinstvarning.

Enligt Nobia beräknas det preliminära rörelseresultat för fjolårets fjärde kvartal, exklusive jämförelsestörande poster, falla till 25 miljoner kronor. Det kan jämföras med 238 miljoner ett år tidigare.

Resultatet påverkas av fortsatt högre kostnader inom leveranskedjan i Norden och en svagare utveckling i Storbritannien, enligt bolaget.

Bland annat kommer åtgärdsprogrammet innebära vad Nobia beskriver som "en ompositionering av en del av den brittiska verksamheten". I klartext handlar det om att avsluta olönsamma projekt och öka konkurrenskraften.

"Föreslagna ändringar, med förbehåll för sedvanliga fackliga förhandlingar, inkluderar en konsolidering av tillverkningsenheterna och en förenkling av den brittiska centrala organisationen. Produktionsanläggningarna i Dewsbury och Grays i Storbritannien föreslås stängas".

Det är något oklart vad som planeras i den nordiska verksamheten.

"Vidare kommer vissa funktioner i Norden och på koncernnivå att reduceras för att spara kostnader och stödja resultatförbättringar", skriver Nobia.

Åtgärdsprogrammets kostnader beräknas till 156 miljoner kronor, som belastar fjärde kvartalet 2022, och ytterligare 300 miljoner kronor, som belastar årets första kvartal.

"Vi tar oss an flera områden för att uppnå betydande och hållbara marginalförbättringar. Tyvärr kommer några av de nödvändiga åtgärderna resultera i uppsägningar", skriver vd Jon Sintorn i en kommentar.