Lekfullt och utforskande på Greenhouse 2023

Greenhouse, Stockholm Furniture Fairs internationella plattform för unga och oetablerade designer, är en språngbräda för morgondagens designstjärnor. Juryn har nu valt utställare för 2023, och totalt medverkar 32 formgivare och 30 designskolor från 18 länder. En hög höjd av lekfullhet och utforskande kreativitet utmärker 2023 års utställare. Dessutom presenteras nyheterna Greenhouse Bar by Nola och utställningen Ung Svensk Form.

– 2023 års Greenhouse känns extra spännande efter en lång period utan möjlighet till mässor, säger Anya Sebton, designer och ordförande i Greenhouse Jury. Juryns utmaning är att hitta kreativa och innovativa inslag och 2023 års bidrag visar en hög höjd av utforskande och lekfullhet bland utställarna, fortsätter hon.

En av utställarna är finska formgivaren Reeta Laine. I Greenhouse visar hon upp prototyper skapade utifrån temat ”layers and repetitions”. Hon kommer ställa ut möbler och belysning, skapade i material som trä, keramik och finsk sten. Inspirationen kommer från arkitektur, material, former och människor omkring henne.

Svenske formgivaren Gustav Winsth visar bland annat en soffa utvecklad tillsammans med möbelföretaget Lammhults. Soffans stilförebild är Lammhults ikoniska S70-kollektion, nu med Gustavs eget form-dna.

 När det kommer till min personliga touch och vad jag vill addera till känslan hämtas den från allt jag konsumerar och intresserar mig för. Det jäsande överhänget i dunjackan jag inte har råd med, mönstret i morgondagens sneakers sci-fi-sula eller den galna precisionen i svetsfogen från honom i mitt flöde som ensam producerar motorer del för del, säger Gustav Winsth.

Från Korea kommer Eugene ShonARTL, som i sin formgivning influeras av samtida rymdforskning.

 Moderna rymdprojekt experimenterar med framtida sätt att sitta, som förberedelser för möjliga bostäder på en annan planet, säger Eugne Shon. I Greenhouse visar hon en innovativ sittmöbel med multifunktioner som är enkel att förflytta och kan 3D-printas.

Greenhouse Bar by Nola
Greenhouse som plattform fungerar som en språngbräda för nya designer och hjälper till att överbrygga gapet mellan formgivare och producenter. Här knyts kontakter som inte sällan generera långa framgångsrika kreativa samarbeten. Inför 2023 har Stockholm Furniture Fair valt att bjuda in möbelproducenten Nola att i samarbete med formgivarna Mia Cullin och Anki Gneib skapa en stor aktivitetsyta med Bar och ett scenområde.

– Vi är jätteglada att kunna engagera oss på ett helt nytt sätt under Stockholm Furniture Fair 2023. I en dialog med mässan fick vi möjligheten att bidra med våra produkter till något funktionellt, en central mötesplats för nya idéer och samtal - Greenhouse Bar by Nola, säger Henrik Edlund, vd Nola. En barmiljö helt i linje med Nolas uppgift att som företag att skapa vackra, tillgängliga och gemensamma miljöer.

Ung Svensk Form
Utställningen Ung Svensk Form är tillbaka till Stockholm Furniture Fair med en central placering i Greenhouse. Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som visar upp den spännande svenska designscenen, och genomförs av Svensk Form.

– 2023 fyller Ung Svensk Form 25 år. Detta firar vi genom att komma tillbaka till möbelmässans Greenhouse. Sammantaget blir detta en kraftsamling för den unga dynamiska designscenen som kan forma en hållbar framtid, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Juryn för Greenhouse 2023 består av Anya Sebton, designer och inredningsarkitekt, Jennifer Gröhn, operativ projektledare Stockholm Furniture Fair, Shane Schneck, formgivare och arkitekt, Pye Aurell Ehrström, arkitekt och en av grundarna av Marge Arkitekter, Marcia Harvey Isaksson, inredningsarkitekt och Björn Florman, kreativ projektledare Materialbiblioteket