Stor succé för Nackas mobila kretsloppscentraler

Mobil KLC Maxi på plats i Orminge Centrum 2022. Här skänks bland annat böcker, leksaker och husgeråd bort i fyndhörnan. Foto: Nacka Vatten Avfall

Till de mobila kretsloppscentralerna kan Nackabor utan bil lämna farligt avfall, mindre mängder grovavfall, elavfall, återbruk och textil. År 2022 utökades konceptet med Mobil KLC Maxi där man även kan fynda prylar, leksaker och böcker gratis i en fyndhörna. Utvärderingar visar att konceptet är uppskattat och nu utökas årets turlista.

Konceptet med en rullande kretsloppscentral har funnits sedan 2017 men utökades under 2022 med Mobil KLC Maxi där en eventcontainer med fyndhörna ingår. Under 2022 gjorde de mobila kretsloppscentralerna 56 stopp på 20 platser runt om i Nacka. Cirka 18,4 ton avfall och återbruk från över 2 500 besökare togs emot.

– De mobila kretsloppscentralerna underlättar för Nackabor att lämna avfall utan att behöva använda bilen. Varje besökare innebär en biltransport mindre till våra stationära kretsloppscentraler. En vinst för både miljön och Nackaborna, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Över tusen prylar, såsom leksaker, böcker och husgeråd, uppskattas ha fått nya ägare genom konceptet under 2022.

– Vi är så glada att genom vår fyndhörna kunna ge så många saker en andra chans, saker som skänks vidare från Nackabo till Nackabo, säger Maria Campbell, projektledare för mobila kretsloppscentralerna.

Uppskattad service bland Nackabor
En enkätundersökning som gjordes hösten 2022 visar en stor uppskattning för de mobila kretsloppscentralerna och för den service de innebär. Snittbetyget för bemötande, information och upplevelse hamnade på 4,6 av 5. Att kunna bli av med avfall nära och att kunna ge och ta återbrukade prylar är det som särskilt lyfts fram.

Sagt om de mobila kretsloppscentralerna:

  • ”Så himla bra att både kunna lämna och hämta saker som man själv eller andra tröttnat på!”
  • ”Mycket trevligt bemötande och snabb information om var vi skulle placera de saker vi kom med.”
  • ”Det ni gör är återbruk på riktigt!”

Om våra mobila kretsloppscentraler
Till de mobila kretsloppscentralerna kan du lämna avfall till återvinning och prylar och textil till återbruk. Mobil KLC Mini kör runt till flera platser i Nacka och stannar en timme per plats. Mobil KLC Maxi står en hel dag på samma plats och har dessutom en fyndhörna där man kan lämna och hämta återbrukade prylar gratis.

Turlista för 2023
I år har antalet stopp och platser med Mobil KLC Maxi utökats.