AJ Oxford av Arne Jacobsen

AJ Oxford finns med eller utan den övre metallskärmen. Foto: Louis Poulsen

Upplev bordslampan AJ Oxfords fängslade karaktär och dess stämningsskapande belysning när Louis Poulsen återintroducerar denna tidlösa designklassiker under våren 2023. Bordslampan AJ Oxford designades ursprungligen för ST. Catherine's college i Oxford, England i början av 1960-talet. 

AJ Oxford är en del av det modernistiska och berömda allkonstverket St.Catherine’s College, beläget öster om centrala Oxford. Här lyckades Arne Jacobsen kombinera samtida byggmaterial som tegel, betong och glas med den traditionella layouten för collegebyggnader i Oxford, centrerat kring en fyrkant.

bild
Bordslampan är trogen Jacobsens ursprungliga design med sitt attraktiva grafiska uttryck och framhäver balansen mellan det eleganta stativet och den skulpturala skärmen.  Foto: Louis Poulsen

St.Catherine’s College invigdes 1964 och anses vara ett av Jacobsens mästerverk. Eftersom Arne Jacobsen skapade byggnaden som ett allkonstverk designade han också det mesta av interiören och fortsatte de geometriska linjerna i detaljer så som bestick och AJ Oxford- armaturer, som återfinns i högskolans imponerande matsal.

bild
Form följer funktion på ett lekfullt sätt hos armaturen, där stativet övergår sömlöst i foten och sladden fortsätter den visuella linjen. Foto: Louis Poulsen

Bordslampan AJ Oxford kommer att finnas i butik från och med våren 2023.