Mångsidig pall av Ung Svensk Form-stipendiat

String Furnitures stipendiat Daniel Odentia har – utöver ett kontantstipendium – också fått möjligheten att både utveckla en prototyp till färdig produkt, och visa upp den i String Furnitures monter under Stockholm Design Week 2023. Foto: String Furniture

I år firar den årliga utmärkelsen och vandringsutställningen Ung Svensk Form 25 år. Ny stipendiegivare för jubileumsåret är String Furniture, som har utnämnt arkitekten och formgivaren Daniel Odentia till sin stipendiat. Under Stockholm Design Week 2023 kommer Odentia att visa den mångsidiga pallen Fager i String Furnitures monter på Stockholm Furniture Fair. 

– Det är viktigt att utmana status quo, det är det som driver oss framåt. Precis som när Kajsa och Nisse Strinning introducerade String 1949 med en design som bröt mot konventionen.

Därför samarbetar vi med Ung Svensk Form genom vårt stipendium, i samma anda. Det ger en ung svensk designer möjlighet att ställa frågor och utmana, i design och funktion. Men också för att utforska material och tillverkning i Sverige, där String har en lång tradition, säger Bo Hellberg CMO på String Furniture.

bild
Foto: String Furniture

Ung Svensk Form instiftades 1998 med huvudsyftet att bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk design och tjäna som en unik arena för mötet mellan innovativa formgivare och bransch, media och publik. Ung Svensk Form vänder sig till unga formgivare och kreatörer verksamma i Sverige eller svenska medborgare verksamma utomlands och innefattar ett mycket brett spann inom design och formgivning. Från produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas och keramik, till textil, mode, speldesign, grafisk design och industridesign. Vinnarna utses av en jury och deras verk kommer under ett års tid att visas på museer och kulturcentrum runt om i landet, kombinerat med designsamtal och stipendieresor.

– Det känns jättekul, det är en bra möjlighet att få visa mitt arbete för etablerade aktörer och en större publik. Utmärkelsen har lett till ett fint samarbete med String Furniture som jag uppskattar och hoppas kan fortsätta framöver, säger Daniel Odentia.  

Fager, som är namnet på Odentias vinnande design är ett mångsidigt objekt som kan vara såväl pall som sidobord eller färgstark förvaringslösning. Fager är uppbyggd av enkla geometrier som sammansatta ger en tydlig och läsbar volym. Tillsammans med klara kulörer förmedlar den en tilltalande direkthet.