Ny belysningskollektion från Artek

Foto: Artek

Artek presenterar sin senaste belysningskollektion Kori, designad av Stockholmsbaserade TAF Studio. Med sin smarta modulära design och strama estetik är Kori Collection en nytolkning av modernismens förening av form och funktion. Designkonceptet och belysningens ljuskvalitet bygger på en central korg (kori på finska). Detta unika element är nyckeln till Koris unika växelspel av direkt och indirekt ljus, som för tankarna till solljus som filtreras genom ett lövverk.

Kori Collection lanseras under Stockholm Design Week i februari 2023 och finns tillgänglig omedelbart. Kollektionen består av fem produkter som alla har sina egna specifika egenskaper. Tillsammans eller var för sig har de förmågan att skapa en inbjudande atmosfär i varje interiör. 

bild
Kori floor light. Foto: Artek
bild
Kori pendant light. Foto: Artek
bild
Kori table light. Foto: Artek

Den kompakta golvlampan fungerar som en accentbelysning eller läslampa i större utrymmen, medan bordslampan – en ny kategori i Arteks portfölj – är ett flexibelt alternativ för sidobord, sängbord och hyllor.

Kori taklampa lanseras i tre olika modeller. Utan skärm ger den ett direkt nedåtriktat ljus och ett diffust uppåtriktat sken, vilket gör den idealisk som accentbelysning och för mindre utrymmen, t.ex. gångar och korridorer. Med den eleganta Dune-skärmen är Kori taklampa perfekt för matbord med god belysning av bordsytan och ett bländfritt ljus över ett större område. Den inverterade Disc-skärmen riktar en mjuk och diffus ljuskägla nedåt för att skapa fokus på småbord och sidobord. Hängda i serie blir de en iögonfallande installation som ger de ett jämnt och behagligt ljus i större rum. 

bild
Kori säljs i en pulverlackad matt vit nyans som matchar belysningens karaktär. Golv- och bordslamporna är också tillgängliga i matt ljusorange. Foto: Artek