Tonda – ett magsikt balansspel

Foscarini lampan Tonda. Foto: Foscarini

Under Milano Design Week 2022 premiärvisade Foscarini lampan Tonda, designad av Ferruccio Laviani.  Under tidig vår 2023 blir lampan tillgänglig på marknaden.

Tonda är en lampa som fascinerar med sin uppenbart ologiska balans och sitt minimalistiska uttryck. Den är en dynamisk lampa med ett diffust ljus och en essens som utmanar formens barycenter och balans, och som förkroppsligar utmaningen med att förneka gravitationen i den lätta designen. Lampan är både sofistikerad och diskret i sin karaktär och bär en tydlig referens till 60- och 70-talets italienska design, men utan att bortse från sin samtida stil. En lampa skapad i samtiden men som påminner om vårt förflutna.

bild
Foscarini lampan Tonda. Foto: Foscarini

Tonda är en lysande skulptur som aldrig är sig helt lik. Det är inte heller ljuset som sipprar igenom det handblåsta frostade glaset. Ljuset och dess uttryck är tydligt påverkat av den mänskliga handen och dess skicklighet, vilket ger en precision en maskin inte kan uppnå. Bearbetningsprocessen av glas är alltid komplex – det är upp till glasblåsaren att bemästra den exakta kombinationen och blandningen av vithet och transparens för att uppnå önskad skuggeffekt. Varje lampa får därför ett unikt uttryck, vilket ytterligare framhäver den hantverksmässiga kvaliteten.

bild
Foto: Foscarini

Lampan belönades med pris i kategorin Bästa taklampor 2022. Lampan finns i två storlekar och kännetecknas av en slingrande och geometrisk metallstruktur som omsluter och stödjer glaskroppen i munblåst opalglas.

bild
Foto: Foscarini