Nytt för årets uterum

Foto: Vitra

Eames Shell Chair finns i över 170 000 kombinationer, 23 färgval och 36 klädselalternativ. Stolen har formgjutits och anpassats efter kroppens egna konturer för ökad komfort, oavsett om det är i glasfiber, polypropen eller svetsad stålvajer.

Det breda bassystemet gör att stolen kan användas i en mängd olika miljöer – allt från matsalar och vardagsrum till hemmakontor, terrasser och trädgårdar. Sommaren 2023 lanseras fyra nya färgkombinationer samt en ny bas för Lounge Chair. 

bild
Foto: Vitra

Vitra har nu utökat sin palett i Eames-portföljen med fyra fräscha färgkombinationer för Eames Plastic Chair DSR, som lämpar sig likaväl i matsalen som i trädgården. Dessutom har de tre små fåtöljerna; Eames Fiberglass Chair LSR (tillverkad av glasfiber), Eames Plastic Chair LSR (tillverkad av polypropen) och Eames Wire Chair LKR (tillverkad av svetsad stålvajer) anslutit sig till den stora stolfamiljen – den senare i ett urval av uppdaterade färger. Glasfiberstolen är endast lämpad för inomhusbruk, men upplagorna tillverkade av polypropen och svetsad stålvajer kan även användas utomhus.

bild
Foto: Vitra

Skaparna bakom designen, Charles och Ray Eames, lade stor vikt vid att erbjuda neutrala nyanser, som smälter in i flera olika miljöer, vid framtagandet av färgerna för glasfiberstolarna. Ambitionen var att utveckla integrerade färger som både genomsyrar materialet och omsluter glasfibrerna. Eames Shell Chairs introducerades 1948 och marknadsfördes så småningom som den första masstillverkade plaststolen och etablerade en helt ny typologi för sittplatser. Charles och Ray visste att denna nya design skilde sig markant från de andra stolar som fanns tillgängliga vid den tiden, därför behövdes färgerna övervägas med stor noggrannhet för att accepteras av konsumenterna.