Nylanseringen av klassikern VL 56

Formgivare var danska arkitekten Vilhelm Lauritzen som levde mellan 1894–1984. Foto: Louis Poulsen

Hösten 2023 återintroducerar Louis Poulsen en klassiker designad av den berömde danska arkitekten Vilhelm Lauritzen som var en del av hans konstverk Folkets Hus i Köpenhamn 1956.

När lampan designades av Vilhelm Lauritzen var den en del av ett gesamtkunstwerk på 1950-talet i skapandet av Folkets Hus. Vilhelm Lauritzen var en pionjär inom dansk funktionalism och han ansvarade för allt från dörrknoppar, de labyrintliknande trapporna och eluttagen till möblerna, och inte minst lamporna.

Bland lamporna finns VL 56-taklampan som fortfarande är lika modern och anpassningsbar. Alla armaturer används fortfarande i byggnaden än idag som numera huserar konsertlokalen Vega. VL 56 har fått sitt namn efter det år då Vilhelm Lauritzen designade den. Den ursprungliga taklampan finns fortfarande kvar i Vega- huset, bland annat hänger den ovanför baren som ligger bredvid konsertlokalen. 

VL 56-taklampan har en distinkt, avlång form och ett nedåtriktat och bländfritt ljus som ger ett estetiskt mönster på undersidan av den perforerade skärmen.

bild
Den obehandlade ytan på mässingen gör att den ser mindre polerad ut med tiden. Båda versionerna är precis som originaldesignen lackerade i vitt på insidan av skärmen för att reflektera ljuset. Foto: Louis Poulsen

Nylanseringen av VL 56 innebär endast mindre förändringar. Till skillnad från en mer matt finish på originalcylindern
har de nya versionerna en enhetlig glans med krompläterade och polerade mässingsytor för ett modernare utseende. Den obehandlade ytan på mässingen gör att den blir med tiden ser mer patinerad och mindre polerad ut. Båda versionerna är precis som originaldesignen lackerade i vitt på insidan av skärmen för att reflektera ljuset optimalt.

Taklampan har en blank metallyta som kontrasterar mot trä och textilier i inredningen. Lampan går att belysa ett rum både separat eller tillsammans med flera andra i ett kluster.

bild
Lampan fungerar i hörnet i vardagsrummet eller sovrummet, tre i rad eller fler över matbordet. Foto: Louis Poulsen
bild
Den ursprungliga taklampan finns fortfarande kvar i Vega- huset, bland annat hänger den ovanför baren som ligger bredvid konsertlokalen. Foto: Louis Poulsen