Eftertraktade italienare är Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair

Andrea Trimarchi och Simone Farresin. Foto: Stockholmsmässan

Den italienska studion Formafantasma är en av designvärldens mest produktiva och eftertraktade just nu, med verk utställda på gallerier och museer världen över. Genom att använda design som en katalysator för social och miljömässig förändring vill studion visa att design kan handla om så mycket mer än att bara formge produkter – design kan förändra hela system.

– Vi är otroligt glada över att välkomna Formafantasma som Guest of Honour i februari 2024. Deras holistiska och forskningsbaserade arbetssätt visar en väg framåt för branschen och tar sig an de utmaningar vi står inför, säger Stockholm Furniture Fairs projektchef Hanna Nova Beatrice.

Studion grundades 2009 av Andrea Trimarchi och Simone Farresin och de utforskar de ekologiska, sociala och politiska krafterna som formar samtida design och undersöker dess transformativa potential. Med stora utställningar som Cambio på Londongalleriet Serpentine Gallery, har de spelat en viktig roll i att förändra samtidens designprocesser.

– Vi fokuserade till en början på undersökande av material, och sedan fördjupade vi vår forskning till de ekologiska konsekvenserna av design idag. Vi undersöker hur material utvinns och bearbetas och hur kunskapen som uppstår ur forskningen kan leda till mer genomtänkta designval. Vi arbetar just nu både med kommersiella uppdrag och projekt vi själva initierat, säger Trimarchi.

Som Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair kommer Formafantasma att skapa en installation i entréhallen – studions allra första utställning i Sverige.

– Mässan är en oerhört viktig marknadsplats. Men vi vill också inspirera och vägleda branschen och våra utställningar spelar en viktig roll i detta, säger Hanna Nova.

– Vi ser verkligen fram emot att komma till Stockholm Furniture Fair, särskilt för att se designers som utmanar status quo och vill bidra till ett mer genomtänkt och miljövänligare designlandskap, säger Trimarchi.

Formafantasma har samarbetat med varumärken som Flos, Cassina, CC-Tapis och Hem, bland många andra, och studions arbete med Prada Frames har resulterat i utsålda föreläsningar under Milanos Salone del Mobile de senaste två åren. Studion samarbetar för närvarande med Artek och undersöker de förändrade förhållandena i finska skogar och hur dessa förändringar kommer att påverka möbelproduktionen i framtiden.