Den experimentella Bird en ny svensk lampkollektion

Bird. Foto: Belid

Belid lanserar ny lampkollektion formgiven av Färg & Blanche. Hantverksarvet från Varberg möter experimentell nyfikenhet i kollektionen Bird.

Under Stockholm Design Week presenterade Belid kollektionen Bird, en ny lampkollektion signerad designstudion Färg & Blanche. Företagets fabrik i Varberg och varumärkets traditionsrika hantverkshistoria har i kollektionen flätats samman med Färg & Blanche utforskande uttryck. Bird består av två varianter av ljuskronor, golvlampa, bordslampa samt en pendel - genomgående i metall samt metall i kombination med opalglas. Tillverkning sker i Varberg, enligt konstens alla hantverksregler. 

Strax norr om Varberg ligger företagets fabrik och huvudkontor, vägg i vägg med varandra. Här tillverkas varje år runt 200 000 lampor, många i egen regi och design, en del i samarbete med externa designers. Den nya kollektionen är formgiven av Färg & Blanche, grundad av designduon Fredrik Färg och Emma Marga Blanche. Ett samarbete som på ett klassiskt Färg & Blanche-manér resulterade i ett nytt uttryck för Belid - genom att tänja på metallens gränser. 

– Som designer är det inspirerande med en fabrik så lokalt och nära tillhands. Hantverket sitter verkligen i väggarna här vilket också blev utgångspunkten när vi började skissa. Vi ville göra en klassisk Belid-lampa av metall, men göra det med en twist. Ofta utgår man från symmetriska former när man svarvar metall. Vi utgick från det motsatta - den asymmetriska formen som också utmärker kollektionen, säger Emma Marga Blanche. 

Fokuset på hantverk och metallbearbetning har ända sedan starten år 1969 kännetecknat Belids lampor. Idag tillverkas alla lampor utav svenskt stålplåt och även om tillverkningsprocesser har utvecklats i takt med nya verktyg så är det manuella hantverket välbevarat. För lamporna i Bird används en mängd tekniker som stansning, bockning, dragpressning, trycksvarvning och kantrullning där precision och handpåläggning sker i sann hantverksanda.

– Vi är stolta över vår fabrik och arvet av klassisk svensk hantverkstradition som Emma och Fredrik har lyckats fånga på ett både tidlöst och nytt sätt. Mötet mellan varumärket Belid och Färg & Blanche blev precis vad vi hoppats. En perfekt match mellan tradition och nytänkande, säger Joakim Fihn, Designchef på Belid. 

bild
Bird består av två varianter av ljuskronor, golvlampa, bordslampa samt en pendel Foto: Belid
bild
För lamporna i Bird används en mängd tekniker som stansning, bockning, dragpressning, trycksvarvning och kantrullning. Foto: Belid