Felicia Arvid gör debut i belysningsvärlden med plisserade Pli

Felicia Arvid har en bakgrund som skräddare, kombinerat med en examen i arkitektur, vilket har influerat hennes konstnärliga riktning. Foto: Salone del Mobile, Milano

Den danska designern Felicia Arvid gör debut inom belysningsvärlden med sitt senaste verk, lampan Pli, skapad i samarbete med Foscarini och introducerat vid den prestigefyllda 2023 års Salone del Mobile.Milano. Arvid, känd för sina unika och kreativa designapproacher, har framgångsrikt omvandlat tvådimensionella material till arkitektoniska objekt och sätter därmed sin prägel på lampdesignsvärlden.

Pli-pendellampan, en fusion av plisserat papper och trä. Genom att använda en 88 cm remsa av plisserat papper (därav namnet "Pli") och en version i trä med en imponerande diameter på 1 meter, lyckas lampan skapa stora, mjuka veck som elegant fångar ljuset. Dess design inkluderar en rörformad LED-remsa som löper genom hela produkten, vilket ger en konstnärlig enkelhet och en sömlös förening av form och funktion.

Felicia Arvid delar med sig av sin designfilosofi och hur hennes bakgrund som skräddare, kombinerat med en examen i arkitektur, har influerat hennes konstnärliga riktning. Hon betonar vikten av att skapa en visuell dialog mellan människan, möblerna och det omgivande rummet, och hur detta koncept överförs även till belysningsdesign. Hon utforskar materialets egenskaper och strävar efter att uppnå en syntes mellan form, material, konstruktion och funktion.

I en intervju framkommer det att samarbetet mellan Arvid och Foscarini inleddes genom en introduktion från Giorgio Caimi. Diskussionen kretsar kring den konceptuella utmaningen att skapa en belysningsprodukt, särskilt för Arvid, som tidigare har fokuserat på industriell design.

bild
Arvid har tidigare fokuserat på industriell design. Foto: Salone del Mobile, Milano
bild
Carlo Urbinati är grundare av Foscarini. Foto: Salone del Mobile, Milano
bild
Foto: Salone del Mobile, Milano