Kronprinsens nya design kröner centrumets matupplevelse

Kronprinsen i Malmö. Foto: Mikael Leijon / Fredrik Nilsby

Sedan 2016 har arkitekt Fredrik Nilsby varit en central gestalt i ett banbrytande projekt, vilket har förändrat synen på matupplevelser i kommersiella utrymmen. Hans roll började med de första skisserna för samtliga offentliga områden i centrumet Kronprinsen i Malmö. 

Projektets vision var tydlig - att skapa en helt ny atmosfär för mat i kommersiella områden, fjärran från de traditionella och ofta högljudda foodcourtsen. Istället satsades det på att utforma en varm, inbjudande atmosfär med skyddade och varierande sittplatser mellan olika de restaurangerna. Det handlade om att inte bara erbjuda mat, utan att skapa en sammanhängande och trivsam miljö för matupplevelser.

Som centrumarkitekt har Fredrik Nilsby inte bara varit ansvarig för den invändiga layouten och valet av ytskikt, utan även för restauranghubbornas utförande och skapandet av specialdesignad inredning. Dessutom har han tagit fram vägvisningssystem och skyltmanualer, vilket har varit avgörande för att skapa en enhetlig och lättillgänglig struktur i centret.

bild
Målet var att skapa en helt annan typ av miljö för mat i kommersiell miljö, långt ifrån skramliga foodcourts. Foto: Mikael Leijon
bild
Restauranghubb med specialbyggd inredning. Foto: Mikael Leijon

Detta arbete har naturligtvis varit resultatet av samarbete med andra kompetenser. Fredrik Nilsby understryker vikten av det teamarbete som har bidragit till att förverkliga denna vision.

En av de mest framstående egenskaperna i detta projekt är skapandet av en cykelpassage som välkomnar cyklister in i centrets hjärta. Här erbjuds inte bara cykelparkering utan även varuboxar för enkel upphämtning och cykelservice, vilket främjar hållbara transportalternativ och bekvämlighet för besökarna.

Fredrik Nilsbys arbete i detta projekt har inte bara handlat om att skapa en vacker miljö, utan även om att skapa en funktionell och hållbar plats där mat, arkitektur och användarvänlighet går hand i hand. Detta projekt är ett lysande exempel på hur design kan förändra och förbättra vår vardag på många sätt.

bild
Restaurangtorget är nu färdigställt och invigdes 27 oktober. Foto: Mikael Leijon
bild
Fokus har legat på att skapa en varm och ombonad miljö med skyddade och varierade sittningar mellan olika restauranghubbarna. Foto: Mikael Leijon
bild
Centrumarkitekt Fredrik Nilsby har designat invändig layout och val av ytskikt. Foto: Mikael Leijon

 Fakta:

  • Beställare: Heimstaden
  • Inredningskoncept: Dawn of Ideas AB / Fredrik Nilsby
  • Samarbetspartners: Escandi, Kamikaze arkitekter, Fojab, Projektfabriken
  • Projektledning: Pilotage
  • Byggentreprenör: NCC
  • Ljus: Lightbureau/Josefina d’Aboville
  • Ljud: Efterklang