Färgstarkt, kreativt och fantasirikt i textil- del 1

Knotted Waves är en oval, handgjord matta skapad av designern Zaha Hadid och producerad av italienska Illulian. Mattan är ett dynamiskt flöde av linjer och uttrycksfulla kurvor i silke och ull. Den fantasirika mattan kan nu ses på Zaha Hadid Architects designgalleri i London. Foto Illulian

Av Sylvia Hardwick  

Textilutbudet är rikt och mångfasetterat. Vi ser mer eller mindre vildsinta, abstrakta mönster på tyger men också på raffinerade mattor. Och vid sidan av det abstrakta är det mycket naturmotiv och abstraktioner av natur i såväl textilier som mattor och tapeter.

Här visar vi ett urval textilier, mattor och några tapeter som valts, då de antingen är vanligt förekommande eller för att de är högst originella. En del är rena konstverk, inspirerade av tidigare konstriktningar.
 

b
Det här är Jewel som tillsammans med Mineral utgör dekorativa Rhombi Stripe hos Zoffany. Kraftiga ”penseldrag” kontrasterar mot mörk bakgrund. Den mångfärgade, abstrakta textilen i bomull och lite nylon har stor effekt som gardin eller möbelklädsel. Finns också som tapet. Foto Andy Gore

Mycket geometri

Många textilföretag satsar på geometriska, stormönstrade textilier. Till exempel visar Casamance abstrakta former i starka färger som tar för sig i miljön som gardiner. De kan också vara i en lugnare färgskala som exemplet från Zimmer & Rohde. Inspirationen kommer många gånger från Bauhaus textila kompositioner.

Effektfull är Zoffanys Rhombi Stripe med kraftfulla färger och stora ”penseldrag” – Jewel är säkerligen originell även på möbler. Harlequin, liksom Zoffany i Sandersongruppen, visar dekorativa Merlora som överkast. Bomullssammetens intrikata mönster är effektfullt mot de blå väggarna.

Designers Guild har nya digitaltryckta, geometriska mönster i sin höstkollektion. Parquet Batik påminner om ett parkettgolv som avbildats i batik. I kollektionen Fleurs d’Artistes ses handmålade rosor och stiliserade eklöv i en upprepad abstraktion. 

Stramare geometri

Spanska GANs nya kollektion Pop of Color är mattor i klara färger och former. Kubb på bilden har inte bara de geometriska formerna cirkeln, rektangeln och triangeln utan de sticker också ut från mattan, som inte längre är en rektangel. Här syns inspiration från Bauhaus men kanske mest från de ryska suprematisterna – Kazimir Malevitj är en känd företrädare för denna konstriktning.

Nani Marquina, också spanskt, visar stramare former i kraftfulla färger i sin mattkollektion Haze. Den handgjorda mattan utgör en optisk blandning av intensiva toner som rimmar fint med varandra på ett effektfullt sätt. Här är det dock bara rektangulära färgfält.

 

b
Från spanska GAN kommer denna färgstarka, handgjorda ”geometri” i kollektionen Pop of Color. Designer är Daria Zinovatnaya som med serien Zoe med Kubb och Sool gör sina första mattor för GAN. Det här är Kubb. Inspirationen kommer från Bauhaus och de ryska suprematisternas konst. Foto GAN/Angel Segura 

 

b
Ny från Designers Guild är denna tapet ur kollektionen Scenes and Murals III som här bildar en panel med djup rumslighet. Digitaltryckt med inspiration från  konstriktningen fauvisterna. En sommarscen med energiska penseldrag och livliga, klara färger. Den matchande stolen i mitten är klädd med nya, exklusiva  sammeten Cartouche i mossgrönt. Foto Designers Guild