Vinnarna av Scandinavian Design Awards för 2024

Scandinavian Design Awards för 2024. Foto: Stockholmsmässan

Vinnarna av Scandinavian Design Awards för 2024 har tillkännagivits på Musikaliska i Stockholm. Sju pristagare har belönats i kategorierna Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Designer, Årets Inredningsprodukt, Årets Inredare, Årets Rising Star och Årets Hållbarhetsinsats. Dessa utmärkelser är resultatet av ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair.

En framstående jury inom arkitektur- och designbranschen från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har valt vinnarna. Utmärkelsen syftar till att hedra och lyfta fram både nya och etablerade aktörer inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien.

Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2024 är:

Årets Arkitektur 2024:
Press House av Atelier Oslo, Norge
Juryns motivering: Som klyschan säger, en blandning av gammalt och nytt. Men naturligtvis mycket mer än så – detta projekt är en raffinerad, samtida tolkning av de eviga utmaningar vi möter när vi bygger samhälle tillsammans. Hur tar vi hand om varandra? Hur gör vi livet vackert och funktionellt? Och hur förvaltar vi bäst historien utan att tappa farten framåt, mot stjärnorna? Årets Arkitektur är en plats för praktisk poesi, ett ställe att mötas på och leva med. Vad kan vara mer relevant?

Årets Möbel 2024:
Bänk Ypsilon av Daniel Rybakken för Vestre, Norge
Juryns motivering: Till synes enkel – som alla stora idéer – men mycket mer avancerad än den ser ut. En design skapad för många år sedan och därefter satt på paus. Sjutton år senare insåg formgivaren Daniel Rybakken att den behövde väckas till liv. Inget har ändrats från den ursprungliga idén, vilket bara visar att bra design är evig. Den är smart och vacker i sin enkelhet.

b
Daniel Rybakken är formgivaren av Årets Möbel 2024: bänken Ypsilon. Foto: Daniel Rybakken/Stockholmsmässan
b
Årets Designer 2024; Cecile Manz. Foto: Jeppe Sörensen

Årets Designer 2024:
Cecilie Manz, Danmark
Juryns motivering: En mångfacetterad formgivare med en stark känsla för material, detaljer, form och funktion. Cecilie Manz har gång på gång visat att hon är en skapare av moderna klassiker. Hennes formgivning förefaller ofta vara enkel, men under ytan döljer sig ett intrikat hantverk. Manz förmåga att få det komplicerade att verka enkelt är ett vittnesbörd om hennes djupa förståelse för design- och produktionsprocesserna, vilket gör det möjligt för henne att skapa mångsidiga designer som står tidens prövningar. Genom att aldrig kompromissa med estetiken, skapar Cecilie Manz vackra, tidlösa och funktionella föremål som förbättrar både vardagen och omgivningen.

Årets Inredningsprodukt 2024:
Vinstället Silo av Chris Martin för Massproductions, Sverige
Juryns motivering: ”Design ska aldrig vara lätt. Slutresultatet borde se lätt ut, men jag är aldrig nöjd om jag inte har kämpat vid någon del av processen.” Orden tillhör Chris Martin, designchef och medgrundare av Massproductions, företaget han startade tillsammans med designern Magnus Elebäck 1999, med ambitionen att frigöra sig från PR-drivna produktstrategier och fokusera på samspel mellan objekt och sammanhang. Därför behövdes en total kontroll över hela produktionskedjan. Och så har de fortsatt. Ett av förra årets senaste produktlanseringar, vinstället Silo, är ett elegant exempel på det: Vin och design, den perfekta kombinationen, håller ni inte med? Vinstället är en rolig inredningsdetalj som vi inte har sett mycket av sedan 90-talet. Baserad på en kontinuerlig loop är Silo vinstället en obruten linje av trä, där flaskorna vilar stadigt i utskurna fack. Den bringar glädje både för ögat och för vinet.

b
Årets Inredningsprodukt 2024: Vinstället Silo av Chris Martin för Massproductions. Foto: Stockholmsmässan

 

b
Årets Inredare 2024: Halleroed

Årets Inredare 2024:
Halleroed, Sverige
Juryns motivering: Inte bara skapande av funktionella ytor, utan destinationer i sig själva. Halleroed, en svensk designbyrå grundad 1998 av Christian och Ruxandra Halleröd, står i en klass för sig som en symbol för djärvhet och innovation inom inredningsdesign och arkitektur. Kända för sin oblyghet, projekt som Saman Amel på Harrods i London och en ACNE-butik i Paris vittnar om deras förmåga att transcendera konventionella normer. Det som skiljer Halleroed åt är deras roll som trendsättare, utmanar normer och skapande av extraordinära destinationer. De går bortom ren funktionalitet och skräddarsyr interiörer för att framkalla en känsla av plats. Som pionjärer inom branschen inspirerar deras unika tillvägagångssätt andra. Orädda att bryta regler, lämnar Halleroed ett outplånligt avtryck på branschen, dedikerade till att förbättra klienters varumärkesidentiteter. Med ett åtagande att skapa unika destinationer fortsätter de att fascinera och inspirera, befästande sin inflytelserika position inom design.

Årets Rising Star 2023:
Didi NG Wing Yin, Finland
Juryns motivering: För en välklädd omvandling av klassisk design till en samtida uttrycksform med specialisering inom träarbete, både skulpturella och funktionella möbler och objekt. De konstnärliga skapelserna fokuserar på hantverk och materialkultur. För att bredda begreppet träarbete och samtida design genom att betona träets essens i dess materialitet genom konceptuellt tänkande, experimentell ytbearbetning och snidningstekniker. Didis passion för träarbete genom åren har syftat till att utforska träets ärliga uttryck, vilket kan sammanfattas med ett ord - Naturlighet.

Årets Hållbarhetsinsats 2024:
Home.Earth, för Doughnut for Urban Development, Köpenhamn, Danmark
Juryns motivering: Vinnaren är en verklig ledare inom fastighets- och stadsutveckling. De har modigt banat väg för ett visionärt ramverk, stadigt rotad inom planetära gränser, med inklusivitet, social hållbarhet och ekonomisk livskraft i hjärtat. Deras generositet lyser igenom när de erbjuder detta transformatoriska ramverk till branschen, utan kostnad, vilket katalyserar det snabba antagandet av dessa innovativa ideal. Deras orubbliga engagemang för branschens innovation och hållbarhet är inget annat än inspirerande och gör dem till en mycket värdig mottagare av Årets Hållbarhetsinsats.
Home.Earth och EFFEKT är medredaktörer för publikationen Doughnut for Urban Development, som utvecklades genom ett samarbete mellan BUILD - Department of the Built Environment, DTU - Technical University of Denmark, Doughnut Economics Action Lab (DEAL), Rådet for Bæredygtigt Byggeri, EFFEKT, Home.Earth, SLA, Sweco Architects Denmark, Stockholm Resilience Centre och Tegnestuen Vandkunsten.

Vinnarna visas i en utställning på Stockholm Furniture Fair 7–10 februari.