Sörmlands museum nominerat till The Collector’s Awards

Utställningen NKs möbler Foto: Björn Dahlgren Sörmlands museum

Sörmlands museum har blivit nominerat för ett av antikbranschens mest prestigefyllda utmärkelser - The Collector's Awards. Juryn anser att utställningen av NK:s möbler är mycket aktuell för tiden.

The Collector's Awards ges årligen vid Antikmässan - Nordens största marknad för vintage, antik och återbruk - i Stockholm. I år kommer priserna att delas ut till Årets Samlare, Årets Inspiratör, Årets Antikhandlare och Årets Bok.

Juryn för The Collector's Awards har nominerat tre kandidater för varje pris. Sörmlands museum har tillsammans med Stockholm Art Week och Beata Heuman blivit nominerade för Årets Inspiratör 2024.

Juryns motivering:

”Under det senaste året har många fått upp ögonen för ett av landets mest spännande museer. Genom den omfattande och lysande utställningen om NK:s möbler har man fyllt ett tomrum i den svenska möbelhistorien. Museet och dess utställning ligger helt rätt i tiden då intresset för svenska 1900-tals möbler tillverkade av och för vårt lands förnämsta varuhus är hårdvaluta världen över.”

Nomineringen gläder Susanna Janfalk, länsmuseichef.

– Det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade för ett kultur- och designprojekt som är så angeläget lokalt, men också nationellt och internationellt!

b
NK tillverkade sina möbler i Nyköping under nära sju decennier. Foto: Sörmlands museum
b
På 400 kvadratmeter visas fler än 150 möbler, från de exklusiva pjäserna som ställdes ut på världsutställningarna under 1920- och 1930-talen till populära Triva-serien. Foto: Sörmlands museum

Utställningen "NK:s möbler" på Sörmlands museum öppnade den 11 mars 2023 och berättar om NK:s möbeltillverkning i Nyköping under nästan sju decennier, från 1904 till 1973. På 400 kvadratmeter visas över 150 möbler, inklusive exklusiva pjäser från 1920- och 1930-talen till populära Triva-serien, samt några av Sveriges mest kända möbelklassiker. Utställningen, som lockar besökare från hela landet, pågår fram till den 10 mars och är för närvarande museets huvudattraktion.

– Jag tror att kombinationen med att visa så många originalmöbler av hög kvalitet parallellt med berättelsen om fabriken med formgivare och arbetare fångar besökaren, säger Susanna Janfalk.

– Vi har haft höga ambitioner med utställningen NK:s möbler och får nu, med nomineringen, ytterligare ett kvitto på att vi lyckats, tillägger Susanna Janfalk.

b
Utställningen berättar om hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset. Foto: Sörmlands museum
b
Juryn anser att utställningen NK:s möbler ”ligger helt rätt i tiden”. Foto: Sörmlands museum
b
Foto: Sörmlands museum