Vinnarna av Collector's Awards 2024 har utsetts

Collectors awards 2024. Foto: Stockholms mässan

Antikmässan, Nordens största marknad för vintage, antikviteter och återbruk, har öppnat för besökare. Vinnarna av The Collector’s Awards tillkännagavs på öppningsdagen den 7 mars.

Priser delades ut i kategorierna Årets samlare, Årets inspiratör, Årets antikhandlare och Årets bok. Dessutom belönades Årets bästa monter och Årets raritet under en ceremoni dagen innan mässans öppning.

Årets bok

Årets bok, "Berättelser om småländska designmöbler 1900–1999" av Johan Sjöberg, är ett verk som sammanställer småländska designmöbler med bidrag från formgivare och möbelhistoriker.

b
Johan Sjöberg prisades för årets bok; "Berättelser om småländska designmöbler 1900–1999". Foto: People & Stories

Årets inspiratör

Sörmlands Museum prisades för sina utställningar som är synkroniserade med dagens trender. Museet fick särskilt uppmärksamhet för sin utställning om NK:s möbler, som fyllde ett tomrum i den svenska möbelhistorien och lockade en bred publik med ett aktuellt intresse för svenska 1900-tals möbler.

b
NKs möbler i utställningen på Sörmlands museum. Foto Björn Dahlgren

Årets samlare

Mikael Ståhl vinner Årets samlare för sin Ståhl Collection som inkluderar samtidskonst av både nationella och internationella konstnärer som Nathalie Djurberg, Karin Mamma Andersson och Louise Bourgeois. Med cirka 170–180 verk visas samlingen i Norrköping och Ståhl har även instiftat ett stipendium för att stödja kommande konstnärer.

Årets antikhandlare

Isak Ström Modernisten vinner Årets antikhandlare för sin design och presentation både online och i butik, med en stark känsla för form och trender.

Utöver de tidigare nämnda priserna tilldelades även Re: DECO priset för Årets monter och Årets raritet gick till den Gyllenborgska tallriken med ett moln, tillverkad i Kina 1755 för den grevliga ätten Gyllenborg. Delar av servisen finns nu i Världskulturmuseernas samlingar efter en resa från Göteborg till Kina och tillbaka till Sverige, där konstnärerna noggrant återskapade den fuktskadade ritningen med ett moln runt vapenskölden.