Foscarini presenterar "Habitus"

Habitus är ett projekt som syftar till att flytta fokus från idé och produkt för att istället utforska rummet. Foto: Forscarini

I mitten av april är det återigen dags för Milano Design Week 2024, där Foscarini kommer att presentera sitt senaste projekt, Habitus. Detta projekt har skapats i samarbete med formgivaren Andreas Anastasio och Studio Amal.

Habitus är en utforskande utställning som integrerar beståndsdelar från design, konst och hantverk för att undersöka gränserna mellan dem.

Projektet strävar efter att förskjuta fokus från enbart idéer och produkter till att istället utforska själva rummet. Enligt Foscarini främjar detta kreativitet och ger möjlighet att experimentera med olika former av belysning och ljusstämningar utan att vara begränsad av serieproduktionens konventioner. 

b
I Habitus står textil i fokus Foto: Forscarini
b
Kreationerna refererar ofta till haute couture. Foto: Forscarini

– Det är verkligen ett privilegium för ett varumärke att kunna ta tid till reflektion, och väva samman kreativa sammanhang i nya världar. Det är ett naturligt val för oss att gå utanför vår egen sfär, det är en del av Foscarinis ständiga arbete, säger Carlo Urbinati grundare av Foscarini.

I tidigare projekt har Foscarini utforskat kreativt arbete inom keramik. I samarbetet med Anastasio och Studio Amal i projektet Habitus ligger istället fokus på textil, med skapelser som ofta associeras med haute couture.

Materialen till projektet är tillverkade av laserskuren PET och har inte begränsats till industriella tillämpningar. Detta ger Foscarini friheten att utforska nya riktningar utan hinder. Tanken är att projektet inte nödvändigtvis behöver resultera i en presentation av en ny lampa i framtiden. Detta ger Foscarini möjligheten att experimentera och utforska material på ett kreativt sätt för att alltid vara ledande inom branschen. Därför bör Habitus betraktas som en konstutställning snarare än en presentation av design och produkter.

b
I gränslandet mellan design, konst och hantverk. Foto: Forscarini
b
Komponenterna till projektet kommer från laserskuren PET och har inte begränsats till industriella tillämpningar. Foto: Forscarini