SCE 2024 gav plats åt framtidens designikoner

Under fyra dagar fylldes huvudstaden med verk från såväl etablerade aktörer som helt nya, unga designers och varumärken. Foto: Stockholm Creative Edition

Stockholm Creative Edition ägde nyligen rum och under dessa dagar bubblade huvudstaden av verk från både etablerade och nya, unga talanger inom design och varumärken.

– Det känns viktigare och mer inspirerande än någonsin att titta på nästa generations designers och varumärken. Kanske finns framtidens designikoner representerade på SCE 2024? säger Ulrika Attar, initiativtagare till SCE.

b
Ulrika och Philippe Attar. Foto: Stockholm Creative Edition
b
I årets New Contemporary-utställning visades ny design från över 30 formgivare. I år bjöds även formgivare från övriga Norden samt Tjeckien in att delta. Foto: Stockholm Creative Edition

Årets Stockholm Creative Edition lyfte fram nya designstudios och talanger med en mångfald av stilar och uttryck. SCE strävade efter att visa den progressiva kraften inom svensk design, samtidigt som den bevarade sina nordiska rötter och fokus på hållbarhet. Evenemanget inkluderade en utställning med över trettio formgivare från hela Norden och Tjeckien, samt paneldebatter om aktuella ämnen inom designbranschen. Utöver SCE-hubben öppnade designstudior och ateljéer runtom i Stockholm sina dörrar för att visa mångfalden och innovationen inom samtida design.

b
Uttero i mahogny. Studio Tooj. Design: Johan Wilen. Foto: Studio Tooj
b
Contourage. Studio Tooj. Design: Johan Wilen. Foto: Studio Tooj

Här är några av höjdpunkterna från årets program:

Studio TOOJ: Ett nystartat studio med fokus på hållbarhet och sofistikerad design debuterade internationellt och visade sina verk för första gången i Stockholm.

Interesting Times Gang: Efter framgångar på Milan Design Week, visade de upp revolutionerande möbler gjorda av havsbiomassa och återvunnet material.

Wildcrafted: En ny hantverksateljé som kombinerar naturens skönhet med konstnärligt skapande, presenterade en poetisk värld av eskapism och kulturella traditioner.

Notchi: Lanserade bordet "Circus" i samarbete med Bebo Objects och visade upp det i Café Bebo, där även en pop-up med den japanska teexperten Yuko Ono fanns.

Ateljé Södersvik: Presenterade utställningen "Approximations" med möbler i grovt virke som utforskade träets roll och innebörd i vår omvärld.

Niklas Runesson: Lanserade sin egen möbelkollektion i en pop-up lokal och visade unika konstverk som kombinerar skulptur med funktionalitet.

Studio Andrea Tsang: En fusion av östasiatisk och skandinavisk design, som visade en installation av sina kollektioner 'Amphora' och 'Terra' på SCE.

Enkei: Från skräp till belysning, de omvandlade avfall till högkvalitativa artefakter och visade upp sin första produkt "Reminder" - en bordslampa som betonar material och innovation.

Utöver dessa höjdpunkter deltog ett brett spektrum av designers och studios som bidrog till mångfalden och dynamiken på Stockholm Creative Edition.

b
Interesting times gang - Kelp chair 3. Foto: Love Orterstrom
b
Interesting times gang. Foto: Matilda Kurtson Bellman
b
Jugoso. Design: Times Gang. Foto: Marcus Frendberg

 

b
Nuclear Side Table. Design: Notchi

 

b
Beast Chair. Design: Niklas Runesson