Stockholms Auktionsverk firar 350 år med jubileumsutställning

Hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlottas skrivbord och skrivbordet "Paris 1937" av Carl-Axel Acking är två av föremålen som kommer att visas upp på utställningen. Foto: Stockholms Auktionsverk

Stockholms Auktionsverk firar 350 år av auktioner med att presentera en jubileumsutställning med några av de mest betydelsefulla föremålen genom tiderna. 

Stockholms Auktionsverk, startades 1674 av friherre Claes Rålamb. Auktionsverket var ett banbrytande svar på ekonomiska tvister i Stockholm, tillåtande "in natura"-betalningar att omvandlas till kontanter.

De arrangerar nu en utställning för att fira 350 år av auktioner, där några av de mest betydelsefulla föremålen genom tiderna kommer att visas. Utställningen kommer att hållas från den 4:e till den 13:e juni på Nybrogatan 32 i Stockholm.

"I den här utställning har vi på Stockholms Auktionsverk kurerat en inspirerande samling som symboliserar olika kapitel ur våra 350-åriga historia. Det här är en helt unik möjlighet att ta del av noga utvalda delar av vårt gemensamma kulturarv. Det är första, och med största sannolikhet, enda gången som de här föremålen ställs ut tillsammans", säger Cecilia Gave, vd för Stockholms Auktionsverk.

b
Sommarnöje av Anders Zorn Foto: Stockholms Auktionsverk
b
"När Abdullah fick i land sitt nät". Foto: Stockholms Auktionsverk

Utställningen har 40 olika föremål, inklusive Anders Zorns akvarell "Sommarnöje", som såldes för nästan 30 miljoner kronor år 2010 och blev Sveriges dyraste målning. Den inkluderar också modernistiska verk, som Chagalls "När Abdullah fick i land sitt nät" från Tusen och en natt. Bland de svenska modernisterna visas Sigrid Hjertèns "Skördemaskiner och violett lyftkran" från 1916, från Gösta och Gunhild Åhléns samling.

Det finns också föremål med kunglig koppling, som Johan David Swartzs porträtt av Karl XII, omgivet av en snidad originalram av Burckhard Precht. Ett sengustavianskt skrivbord tillhörande Hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta, som var drottning av Sverige 1809–1818 och känd för sina dagböcker, visas också. Äldsta verket på utställningen är Heliga Birgittas "Revelationes" från 1492.

b
Hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlottas skrivbord. Foto: Stockholms Auktionsverk
b
Skrivbord "Paris 1937" av Carl-Axel Acking. Foto: Stockholms Auktionsverk