Sauerbruch Hutton presenterar nytt stadsförnyelseprojekt i Venedig

Med hjälp av 20 000 polykroma keramiska plattor, som dekor, exponeras effektivt och trevligt den nya arkitekturens fasadytor.Bild: Arkitektbyrån Sauerbruch Hutton
Domstolens inre gård i Mestre. Foto: A. Chemollo
Museum till höger. Foto: A.Chemollo
Museum sett från baksidan. Om man bor i Mestre så ska man njuta av stadsdelens smågator och parker. Bild.

M9 är ett nytt stadsförnyelseområde i form av ett nytt museum och även mera i Venedig Mestre, designat av arkitektbyrån Sauerbruch Hutton med säte i Berlin.

Stadsdelen presenteras i utställningen vid Corderie dell'Arsenale av kuratorerna Yvonne Farrell och Shelley McNamara under Venedigs 16: e internationella arkitekturutställning mellan 26 maj och 25 november.

M9 är nu en kombination av ett multimedialt museum med inslag av italienskt 20-tal med allt mellan tidsenliga kulturella och tekniska innovationer, detaljhandel, underhållning och samhällstjänster.

Den 1 december 2018 öppnas Fondazione di Venezias främsta projekt, som har kostat 110 miljoner euro, och som gick ut på att förverkliga och utveckla Venedigs fastland.

Polymnia Venezia, ett speciellt färdmedel för Fondazione di Venezia, ansvarar för skapandet och utvecklingen av M9.

Inspirerad av internationella erfarenheter av stadsförnyelse, presenterar M9 ett innovativt tillvägagångssätt som andas av multimediekultur, hållbar arkitektur, teknik, samhällstjänster och innovativa detaljhandelsformat som samlas i bestämda platser för att skapa sysselsättning, tillväxt och välbefinnande för alla.

Projektet innehåller: 7 byggnader, varav 3 är nybyggda

280 m² 4K biograf/auditorium med 200 sittplatser med VR - prylar (bottenvåning)

2610 m², permanent utställningsyta (första och andra våningen).

1400 m² areal för tillfälliga utställningar och evenemang (tredje våningen)

.2485 m² stor källare för tekniska utrymmen, förvaring och parkering.

2260 m² stort område med ett massaktiveringssystem, som servas av 276 stycken solpaneler med en kapacitet på 86000 kilowattimmar.

63 geotermiska pumpar för energiutvinning från ett djup av 110 meter, en anläggning som alstrar 100 procent uppvärmning och 40 procent kylenergi.

Med hjälp av 20 000 polykroma keramiska plattor, som dekor, exponeras effektivt och trevligt den nya arkitekturens fasadytor.

Man har använt 13 färger på fasaden, färg-matchade till urbana kontexter, däribland 6 nya fotgängarrutter, vilket gör området lätt åtkomligt. Därtill byggdes 4 stora utrymmen för större evenemang.

Några tips för besökare: Om man bor i Mestre så ska man njuta av stadsdelens smågator och parker. 
Lägre priser för shopping. Stor marknadsdag onsdag och fredag. Bra restauranger. Här är också partylivet för Venedigs ungdomar 
(på sommaren badorten Jesolo). När man har hittat torget, så finns några bra restauranger på gatorna
bakom klockstapeln. Tätt med bussar till Venedig. De flesta längst San Marcusgatan.
Går ofta och tar ca 15 min 1.30 euro. Köp biljett innan på hotellet eller hos återförsäljare. Mestre har även många charmiga industrier.