Internationella byggmässan BAU öppnade i München

Münchens byggmässa BAU preseterar sig i år i XXL-format på 200 000 kvadratmeter. Foto: Messe München.

Byggmässan BAU, som startade i München den 14 januari 2019 och som pågår till den 19 januari, är världens ledande mässa för arkitektur, material och system. Mässan har visat sig som en effektiv internationell kontakt- och affärsplattform för byggbranschen.

Praktiskt orienterade innovationer och tvärvetenskapliga lösningar för kommersiell och bostadsbyggande och inredningsarbete för både nybyggnad och renovering och modernisering presenteras på denna imponerande mässa vartannat år.

Samtliga 18 utställningshallar är bokade till sista kvadratmeter. Utrymmesökningen, som arrangörerna ordnade för årets upplaga, kommer att bidra till en ny utställningsrekord. Ungefär 40 procent av utställarna kommer från utlandet, vilket innebär en ökning med sex procent jämfört med 2017. Enligt arrangören Messe München är chanserna bra att antalet besökare i år kan överträffa det tidigare rekordet på 250 000 besökare.

För första gången kompletteras mässan av ett nytt utställningsområde, ”Light and Smart building” mässans traditionella teman. Det nya området handlar om ljusstyrning .. Belysningskontroll, belysningskoncept, dagsljus mot konstljus. Detta nya segment kommer också att vara en länk till befintliga områden som fasadsystem, fönster och dörrar eller energiteknik.

Dessutom har det byggts en Digital Village i Hall C5. För första gången förenas digitala initiativ i byggbranschen med nuvarande utveckling inom mjukvaruindustrin under samma tak. Utvalda nystartade företag presenterar sina produkter och affärsidéer här. Den bästa digitala idén för byggnadens framtid tilldelas en eftertraktad utmärkelse.

Den växande användningen av glas i modern arkitektur är förknippad med nya möjligheter och utmaningar. Effektivt skydd mot solen, till exempel, fortsätter att öka i betydelse. Andra ämnen är isolering mot värme och ljud och ljusriktning. Förutom lösningar för energiproducerande system och fasader presenterar BAU-tillverkarna också den senaste utvecklingen inom glasbyggnadsmaterial, folier och andra typer av glasstrukturer.

Även solenergin spelar en allt viktigare roll i driften av s.k. smarta byggnader. "Hemautomatisering" är termen som används för att beskriva den optimala samordningen av att producera egen elektricitet och förbruka den. Intelligenta tekniska och digitala styrenheter används för att starta värmesystem och apparat, som baseras på tillgänglig energiförsörjning och priser.

Förutom innovationer inom solenergi och solenergilösningar presenterar BAUs tillverkare också den senaste utvecklingen inom värme-, ventilations- och luftkonditioneringsteknik.

Vi bevakar mässan under veckan som pågår (14 - 19 januari 2019).