Fotokonstnären Nathalia Edenmont skänker konstverk till Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Foto: Anna Bank©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer Verk: Nathalia Edenmont - I spy with My Little Eye” 2018. Bilden får endast användas i redaktionellt syfte som berör samarbetet mellan Nathalia Edenmont och Helsingborgs museer.” /mynewsdesk

Nathalia Edenmont är en konstnär som väcker känslor, skapar diskussion och lämnar få oberörda. Nu efter ett flertal samarbeten med Helsingborgs museer väljer Nathalia Edenmont att skänka konstverket ”I Spy With My Little Eye” till Helsingborgs museers samling. Samarbetet mellan Nathalia och Kulturmagasinet (som bevarar Helsingborgs museers samlingar) har synts genom utställningarna Med känsla för grönt – en utställning i Fredriksdals anda och Through the eyes of Nathalia Edenmont på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Nathalia Edenmont är en svensk-ukrainsk konstnär född 1970 som har varit verksam i Sverige sedan 1991. Hon arbetar med konstfotografi som ofta tar utgångspunkt i hennes uppväxt och liv och använder gärna levande växter, döda djur och djurdelar i sin konst. Den nakna kroppen klädd i blommor och växter, likt det donerade verket, är ett vanligt motiv. Genom sina utmanande och ibland känsliga bilder vill Nathalia visa på samhällets dubbelmoral. Hon är en av Sveriges mest uppmärksammade samtidskonstnärer och har haft separatutställningar i bland annat USA, Tyskland, Ryssland och Frankrike.

Gåvan och samarbetet
Konstverket är ett C-print från 2018 med titeln ”I Spy with My Little Eye” och är utvalt av Nathalia för att det är mest likt de verk av henne som ställts ut på Dunkers kulturhus. Det avbildar en naken kvinna klädd i växter och blommor.

Helsingborgs museer har samarbetat med Nathalia vid två olika tillfällen i samband med utställningar i Dunkers kulturhus. Dels i utställningen Med känsla för grönt - en utställning i Fredriksdals anda, där konstverken i utställningen skulle ge fria associationer och skapa nyfikenhet om bland annat hållbar utveckling och natursyn. Dels i utställningen Through the eyes of Nathalia Edenmont där föremål ur Helsingborgs museers samling visades upp som referenser till Nathalias liv och konstnärskap:

– Vi på Kulturmagasinet/Helsingborgs museer är mycket stolta över detta tillskott till museisamlingen och oerhört tacksamma för Nathalias gåva. Utställningarna som vi samarbetat kring på Dunkers kulturhus är väldigt aktuella för vår tid då det tar upp frågor som hållbar utveckling, människans påverkan på naturen och olika typer av samhällsproblematik – på så vis en viktig pusselbit i vårt arbete att dokumentera vår samtid och morgondagens historia, säger Kulturmagasinets/Helsingborgs museers avdelningschef Therese Kruse.