”Jag älskar dig till vansinne”

”Jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”. Så skrev Marie Antoinette till Axel von Fersen i ett brev.Nu berättar Livrustkammaren om deras liv och omöjliga kärlek i utställningen I love you madly.

”Hela Versailles talar bara om en viss greve von Fersen som kom till hovet iklädd svenska uniformen, vilken drottningen betraktade mycket ingående”.

Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenska greven och officeren!

I centrum för utställningen I love you madly står de brev Axel von Fersen och Marie Antoinette skickade till varandra under flera år – från 1778 till Maries sista tid i fångenskap medan hon väntade på sin avrättning. Länge trodde man att många av breven var försvunna. Men på 1980-talet dök några upp på en auktion. De finns i dag på Franska nationalarkivet. Vissa var skrivna med kod eller hade överstrykningar. En del har forskare på senare tid lyckats tyda – bland annat brevet med Maries kärleksförklaring till Axel.

Revolutionen rasade genom Frankrike och greven stannade i närheten av sin älskade drottning. Han deltog också i ett misslyckat försök att rädda kungafamiljen. När Marie Antoinette till slut fördes till giljotinen ska hon ha burit ett enda smycke, en specialbeställd ring som varit hennes hemliga sigill i breven till Axel von Fersen. Den bar inskriptionen ”Tutto a te mi guida” − Allt för mig närmare dig.

Tre decennier senare blev Axel von Fersen misshandlad till döds av en folkmobb utanför Riddarhuset i Stockholm.

Utställningen gör också paralleller till dagens digitala kommunikation ­– hur skulle greven och den franska drottningen ha skickat sina hemliga kärlekshälsningar till varandra om de levt i dag? Och hur skulle det missriktade hat som ledde till deras död ha yttrat sig?

I love you madly öppnar i Livrustkammarens vagnhall den 27 oktober 2017. Längst ner i kungliga slottets källare, ställs ut några av världens mest välbevarade historiska vagnar. Många av dem stammar från Axel von Fersens och Marie Antoinettes tid. Utställningen bjuder bland annat på dräkter, utdrag ur breven och flera originalföremål. Bland dem en guldpenna som har tillhört Marie Antoinette. Den ingår i dag i samlingarna på Skoklosters slott.

www.livrustkammaren.se