Vårens första utställningar med Jarl Ingvarsson och Tuukka Tammisaari

Jarl Ingvarsson, Stairway to Heaven, 2019. Olja på duk, 200 x 100 cm. Foto: Galeri Forsblom/mynewsdesk

Galerie Forsblom Stockholm visar upp vårens två första separatutställningar med Jarl Ingvarsson och Tuukka Tammisaari.

Jarl Ingvarsson: FABRICAE

Jarl Ingvarssons konstnärskap grundar sig ett utforskande av måleriet. Dels av mediet som sådant, men även i ett utforskande av de material han använder. Inför utställningen på Galerie Forsblom i Stockholm har han målat på olika slags tyger, lakan, fiberduk, markisduk på metervara, hittade i textillandskapet ”Ellos-landet”, i närheten av Borås. Ingvarsson målningar har fått sväva ut från den traditionellt uppspända duken till en mer fri form även i det måleriska. Med en nyfikenhet och en lätthet rör sig Ingvarsson mellan figurativ expressionism och abstraktion. Alternerande abstrakta färgstråk blandas med föremål som i förbifarten fångat hans uppmärksamhet; allt från en trasig pall, ett paraply, en termos, en lampa eller en kaffekanna. Plötsligt blir dessa föremål upphöjda, förvandlade till symboler, tecken eller rituella objekt. Det finns en direkthet i Ingvarssons måleri som ger utrymme för eftertanke och reflektion.

Jarl Ingvarsson (f. 1955) är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan sin debut 1983 har han visats kontinuerligt på gallerier och i museiutställningar. Ingvarssons verk finns representerade i samlingar vid Moderna Museet i Stockholm, Borås Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Norrköping Konstmuseum och i privata samlingar. Ingvarsson är ledamot av Konstakademin sedan 1996 och 2018 mottog han Prins Eugens medalj för sin framstående konstnärliga gärning. 2017 visades hans verk på Galerie Forsblom i Helsingfors.

--

Tuukka Tammisaari: Ricochet

Titeln till Tuukka Tammisaaris första separatutställning i Sverige, Ricochet, handlar om omedelbarhet, oförutsägbara händelser och konsekvenser. Målningarna är fyllda av konsthistoriska referenser, från naivism till tysk Neo-Expressionism, liksom kopplingar till personliga erfarenheter, minnen och observationer av naturen. Motiven och färgvalen är båda lika betydelsefulla i hans konstverk. Kännetecken som expressivitet, mycket färg, tjocka penseldrag, samt de återkommande motiven preciserar Tammisaaris målningar. Den runda formen har ett kontrollerat uttryck medan penseldragen och färgstråken är dess motsats, dess rekyl. Målningarna är både figurativa och abstrakta på samma gång. Ibland vinner form över färg, andra gånger kolliderar de. Utmärkande i några av målningar är bokstaven T – axiomatisk; uppenbar och självklar. Det är ett svar eller en reaktion, en balans mellan förnuftet, intellektet och känslorna, kanaliserade i konsten likt en rening, katarsis.

Tuukka Tammisaari (f. 1984) har studerat vid Bildkonstakademin i Helsingfors, Finland. Han har haft flera separatutställningar i Helsingfors, Finland, samt i Köpenhamn, Danmark, Ghent, Belgien, och i New York, USA. 2019 deltog Galerie Forsblom på Chart Art Fair, Köpenhamn, med verk av Tammisaari. Hans verk finns representerade i offentliga samlingar vid Kiasma – Museet för Nutidskonst, Helsingfors, Leiden University Medical Center, Nederländerna, samt i privata samlingar i de nordiska länder, i USA och Österrike.