FOSCARINIS NYTILLSKOTT BELLE DE JOUR FRAMHÄVER VÄXTRIKETS ASYMMETRI

Foto: Foscarini

Golvlampan Belle De Jour är formgiven av den italienska design- och inredningsarkitekten Ilaria Marelli, och är med sin asymmetriska form och mångfasetterade lek med ljuset.

Lampans oregelbundna bas efterliknar en stam som öppnar upp sig till en blomma. Den sexkantiga formen utforskar begreppen asymmetri och form – inte minst genom att ifrågasätta idén om att absolut symmetri skulle innebära perfektion.

När Belle De Jour tänds lyser den upp som ett sceniskt objekt. Lampans uppbyggnad och asymmetriska design ger liv åt två olika ljus – från lampans ena sida riktas ljuset kraftfullt uppåt, medan den andra sidan ger ifrån sig ett mer nedtonat och diskret sken. Det skapar en närmast poetisk symbios och växelverkan mellan intensitet, mjukhet och kraften i det asymmetriska.  

Produktinformation Belle De Jour
Design: Ilaria Marelli
Material: Metall och elastiskt tyg
Mått Liten: L: 180 cm x B: 91 cm
Mått Stor: L: 217 cm x B: 110 cm
Färg: Vit

Belle De Jour refererar till blomman Morning Glory, som öppnar sig på morgonen och sluter sig på kvällen. Jag ville skildra blommans sensuella form och enkelhet, samtidigt som jag ville skapa ett teatraliskt föremål, säger Ilaria Marelli.

 

Om Ilaria Marelli
Italienska Ilaria Marelli är i grunden utbildad designer och arkitekt, och specialiserad inom konstriktning, formgivning, utställningar och inredning. Illaria undervisar även i ”Innovation Design” vid universitetet Milan Politecnico, med fokus på sociala frågor, samarbetsprojekt och innovation. År 2008 vann hon priset ”Milano Donna”, och 2015 ”Alumni Polimo Awards” i arkitektur.