Folkform formger ny tamburett för Bruno Mathsson International

Foto: Folkform

Folkform gör en nytolkning av Bruno Mathssons klassiska taburett ”Anna” från 1945. Taburetten visades för första gången i sitt nya utförande under möbelmässan i Stockholm 4-8 februari 2020. 

I nytolkningen av taburetten ville Folkform utmana den klassiska formen ritad av Bruno Mathsson 1945, genom att använda kombinationer av materialval och sömnads-tekniker på nya sätt. Tapetseringen är gjord med läder från Tärnsjö Lädergarveri, i samma mörkbruna nyans som använts till de bänkar som Folkform formgivit för National-museum 2018. Benen är lackade mörkbrunt. 

Folkform utgörs av formgivarna Anna Holmquist och Chandra Ahlsell, de tillsammans bildar konst- och designduon Folkform. I juni 2019 tilldelades de Bruno Mathsson-priset. Priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden. 

Chandra Ahlsell och Anna Holmquist i designduon Folkform, säger själva att de blev förälskade i formen på taburetten, som Bruno Mathsson passande nog döpt till Anna. ”Taburett” är namnet på en stoppad stol utan ryggstöd. 

Taburetten kommer att vara märkt med en unik skylt med Folkforms stämpel och säljas under ett års tid. De första tio exemplaren kommer att säljas via Bukowskis i samband med deras 150-års jubileum. 

Bruno Mathsson föddes 1907 i Värnamo. Han lärde sig snickaryrket i faderns verkstadoch han var självlärd möbelformgivare. Han levde hela sitt yrkesverksamma liv i samma stad och hade när han gick bort 1988 professors titel och var en av Sveriges internationellt mest kända möbelformgivare.