Verner Pantons ikoniska serie Pantonova flyttar ut

Foto: Montana

Verner Pantons välkända serie Pantonova såg ljuset för första gången år 1971. Under 2019 återlanserade Montana Pantonova, och i år hyllar varumärket den klassiska serien genom att lansera en ny version anpassad för utomhusbruk.

Verner Panton designade ursprungligen Pantonova för den legendariska danska restaurangen Varna, som var en designsymbol som på 70-talet var vida känd för sin djärva inredning med både extravaganta och experimentella former och livliga färger. Pantonova blev också känd som sjöfartsmagnaten Karl Strombergs favoritstol i James Bond-filmen The Spy Who Loved Me från 1977.

Idag har Pantonovas design närmast ikonstatus. Med den nya utomhusversionen kan designentusiaster, hotell och företag utöka sin designprofil med tre olika modultyper: Linear, Concave och Convex. Modulerna i serien kan användas var för sig eller kombineras för att skapa unika formationer av sittytor, som till exempel en cirkel eller en halvcirkel, en våg eller en S-form.

– Pantonovas konstruktion vävs samman med omgivningen, samtidigt som den förmedlar en stark designprofil. Pantonova gör det därför möjligt att skapa en plats där möbler inte dominerar, utan istället förstärker kollektionen känslan av att vara ute i naturen, säger Joakim Lassen, vd för Montana. 

Den nya versionen av Pantonova finns tillgänglig i rostfritt stål med en yta som ger en matt framtoning. Det slitstarka materialet gör serien optimal för utomhusbruk i alla väderförhållanden.