Nytt under Stockholm Design Week

Foto: Maze Design

Under Stockholm Design Week presenterades nyheter med fokus på hållbarhet, tidlöshet, naturmaterial och naturnära toner. Tidlösa ikoner introducerades i nya utföranden, så som DUX fåtöljer Domus i stål och trä designade av Alf Svensson på 50-talet, vilka nu presenteras igen i nya utföranden i samarbete med Norm Architects. De två fåtöljerna har också fått sällskap av ett bord och en pall designade av Norm Architects, med Alf Svenssons design som inspiration.

Iittala presenterade utställningen Imperfections på Wetterling Gallery, skapad av Ronan och Erwan Bouroullec. I utställningen visade Iittala nya keramikföremål och unika objekt i glas. Ruutu, formgiven av bröderna Bouroullec breddas nu med vaser i keramik och likaså utökas Nappula, formgiven av Matti Klenell, med krukor i färgerna vit, mörkgrön och beige. Därtill introducerade Iittala den nya kollektionen Kuru, signerad Philippe Malouin. Kuru syftar till att göra det enkelt att organisera betydelsefulla ägodelar i hemmet och består av skålar i glas och keramik samt en frostad glasvas. 

Habo Selection har tillsammans med Monica Förster tagit fram serien MF, en kollektion sofistikerade och tidlösa knoppar och krokar i tre olika storlekar tillverkade i återvunnen mässing. MF finns i två olika ytskikt, svart och mässing. Den befintliga serien TS introduceras också i nya ytutföranden, blästrad krom och mässing. Design Of visade vagnen Design Of Carry, ett designsamarbete med Carina Seth Andersson. Maze Interior, som fokuserar på återvunna material, kompletterar utbudet med förvaringsmöbeln Francis och Pythagoras Desk. Francis är formgiven av Louise Hederström och finns i svart och vit. Pythagoras Desk är ett komplement till Maze Interiors hallsystem och finns i färgerna svart, vitt, ek och valnöt. 

Woodio har utvecklat ett revolutionerande 100 % vattentätt massivt trämaterial som lagrar koldioxid och är betydligt miljövänligare då produktionen inte behöver varken vatten eller värme. Bricmate lanserade en ljus granitkeramik, M Ekeberg och serien J Norrvange har utökats med färgen Ivory. 

Det skandinaviska designvarumärket New Works har tillsammans med duon Panter & Tourron tagit fram taklampan Tense, en modern konstruktion tillverkad av 100% återvunnen Tyvek. Tillsammans med Regular Company lanseras Missing Chair, en funktionell stol som kommer i utförande med och utan armstöd i färgerna svart, ek och valnöt. Bordsserien Florence utökas med ett soffbord och ett sidobord i stilren svart marmor.