Fogia - Block, nyskapande men ändå bekant

Foto: Fogia

Fogias nya soffa Block, skapad av den svenska designstudion Atelier Alba, är en flirt med och formreferens till den klassiska svenska kökssoffan som återfinns i många hem. Block är resultatet av Fogias första designsamarbete med Atelier Alba, och för de båda var det kärlek vid första ögonkastet. 

Den första prototypen av Block skapade Atelier Alba som en skräddarsydd möbel för sitt eget kontor. När den senare presenterades för Fogia var förälskelsen omedelbar. Den lilla soffan med den stora personligheten blev så en del av Fogia-familjen.

– Några av Blocks karaktäristiska drag är inspirerade av den klassiska kökssoffan, men vi har givit dynorna en mer rundad form för att skapa en kontrast mot soffans raka inramning. Vi ville också att Block skulle ge en bekant och inbjudande känsla, och på så sätt låta den tillföra ett nostalgiskt värde, säger Sofia Nyman, medgrundare av AtelierAlba. 

Atelier Albas attityd till design är att utmana proportioner och gärna sätta saker lite ur balans. Detta återspeglas tydligt i Block, som trots sitt enkla formspråk förmedlar en intresseväckande känsla av att något eventuellt är lite annorlunda med soffans dimensioner. Samtidigt har stort fokus lagts på att säkerställa att soffan har en stark estetik från alla sidor, så att den alltid är visuellt tilltalande, oavsett betraktningsvinkel. 

– Vi är inte ute efter att omdefiniera något, men vår design kanske kan förklaras som en hyllning till klassisk arkitektur och design. Den ger människor en känsla av rymd och tillhörighet. Och självklart gillar vi att arbeta i trä, vilket är vårt arv, säger Sofia Nyman. 

– Block och Atelier Alba står för exakt den typ av innovation och nytänkande som Fogia söker i sina designsamarbeten, och deras soffa är tveklöst en möbel som gör sig lika bra i samtiden som för kommande generationer, avslutar Marcus Huber, Fogias ägare och VD.