Den ikoniska Göteborgsbyggnaden Läppstiftet har fått ett ansiktslyft

Huset präglas till stor del av en generös takhöjd och transparens.
En lobbykänsla med stoppade möbler gör huset ombonat.
Vattenspeglarna har återskapats runtom i huset.
Läppstiftet är en av Sveriges mest erkända åttiotalsbyggnader.

Arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky har i tre års tid renoverat den ikoniska Göteborgsbyggnaden Lilla Bommen, eller Läppstiftet, som den ofta kallas i folkmun. Läppstiftet, som ritats av Ralph Erskine och byggdes på åttiotalet, är ett välkänt landmärke i Göteborg. Totalt har 11 000 kvadratmeter byggts om, varav 700 kvadratmeter består av kontorsyta.

Text: Annika Wihlborg

Kjellgren Kaminskys uppdrag i samband med renoveringen var att noga bejaka byggnadens ursprung och samtidigt genomföra de uppdateringar som krävdes, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt och delägare på Kjellgren Kaminsky.

Renoveringsarbetet har även omfattat inredning av byggnadens entréplan och ett nytt entréläge, ombyggnad av invändiga trappor, ytskikt och receptionsdisk. Dessutom har foajén, loungen och restaurangen moderniserats.

Totalt finns nu sexhundra arbetsplatser i Läppstiftet, fördelat på öppna landskap, cellkontor och aktivitetsbaserade arbetsplatser. En faktor som varit avgörande i inredningsarbetet var att Läppstiftet är klassad enligt miljöcertifiering Leed platinum. Ett viktigt önskemål från fastighetsägarens sida var att minimera mängden nytillverkade möbler och istället i första hand använda återbrukat material eller material som är tillverkat av återvunnen råvara.

–Läppstiftet har varit ett jätteroligt projekt att arbeta med, inte minst för att byggnaden är en av Sveriges mest ikoniska åttiotalsbyggnader. Det är en väldigt vacker byggnad och vi har fokuserat mycket på att framhäva och återskapa fastighetens karaktär, säger Fredrik Kjellgren.

Ombonad och eklektisk lobbykänsla

Hög takhöjd, en stor innergård och dekorativa vattenspeglar är några utmärkande drag i Läppstiftet. Kjellgren Kaminsky har varsamt renoverat vattenspeglarna och lagt in ett nytt ekgolv.

–En viktig del av projektet var att omvandla matsalen till en nutida, ombonad och attraktiv lunchrestaurang. Vi strävade efter att skapa en loungekänsla med stoppade möbler och mjuka mattor. Vi ville hitta en eklektisk stil som inte kändes för sober, ungefär som en hotellobby av lite finare snitt. Matta tyger, många växter och en omsorgsfullt vald belysning bidrog till att skapa känslan vi eftersträvade. I restaurangen skapade vi en kombination av sittmöjligheter för olika sällskap, från enskilda gäster som vill ta en snabb lunch på egen hand till större sällskap, säger Fredrik Kjellgren.