Hög andel återvunnen och Svanenmärkt inredning på Naturvårdsverkets kontor

Växthuset och dess innehåll är återbrukat från Naturvårdsverkets tidigare kontor. Bordet har snickaren byggt av spillbitar som blev över i konstruktionen av växthuset.
: I samband med flytten övergick Naturvårdsverket till ett aktivitetsbaserat kontor.
Ljust trä och naturmaterial används flitigt i Naturvårdsverkets nya kontor.
Samtliga möbler i lilla matsalen är antingen upcyclade eller återbrukade.

Förra året flyttade Naturvårdsverket in i sina kontorslokaler i kontorshuset Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Kontoret är byggt på en befintlig byggnad som redan 1928 användes som trikåfabrik och som nu byggts på till ett levande, modernt och hållbart kontorshus. 

I samband med flytten går Naturvårdsverket över till att börja använda aktivitetsbaserade kontor. Det bidrog till att kontorsytan kunde minskas från 12600 till 8300 kvadratmeter.  Fastighetsägaren Fabege siktar på att huset ska certifieras enligt BREEAM nivå Very Good. Tengboms inredningsarkitekter hjälpte Naturvårdsverket med hyresgästanpassningar i Trikåfabriken. Återbruk och återvinning går som en röd tråd genom hela kontoret. Över nittio procent av de nya möbler som köpts in uppfyller kriterierna för Svanenmärkning eller motsvarande.

Gamla bordsstativ har fått nya skivor

–En stor andel av de möbler som använts i kontoret är återvunna och har funnits på Naturvårdsverkets tidigare kontor, exempelvis en stolsmodell som lackats om och fått ny klädsel och stoppning. I lilla matsalen är all inredning antingen återbrukad eller upcyclad, exempelvis har gamla bordsstativ fått nya skivor i kombination med omlackerade stolar, säger Anna Kåresjö, handläggande inredningsarkitekt på Tengbom.