Pallen Gem av Rasmus Malbert vinner Omformera

Foto: Svensk Form

Nu är vinnaren korad i designtävlingen Omformera, arrangerad av Svensk Form Örebro. Rasmus Malbert står som vinnare med pallen Gem, som till 99 % är tillverkad av restmaterial från produktion av väggelement i korslimmat trä. Priset delades ut i samband med helgens hållbarhetsfestival på ReTuna.

Juryns motivering
”Pallen Gem har en tidlös design med en formmässig tydlighet och karaktär där formen följer spillmaterialet. Pallen har även ett narrativ som berättar om byggindustrins förflyttning till trähusproduktion. Tillgång på spill av korslimmat trä kommer att öka med tiden. Pallen visar vägen framåt mot en ökad samverkan mellan bygg- och möbelindustri. Det är framtiden vi ser!”

Pallen Gem (eng. "Juvel") av Rasmus Malbert är tänkt som ett smycke för alla slags rum, privata som offentliga. Pallen består av fem identiskt formade ämnen av korslimmat trä som tillsammans bildar ett mönster då de sammanfogas. Sittytan är lämnad omålad för att skapa karaktär åt produkten och locka handen att undersöka materialet. Utöver korslimmat trä består pallen av träplugg och trälim som används vid sammanfogningen, samt färg. Pallen kan också levereras omålad.