MO Series-lampor som inger trygghet

Foto: Carl Hansen & Son

Med den nya lampserien MO Series inleder Carl Hansen & Son sitt första samarbete med den danske formgivaren Mads Odgård. Lamporna i serien har enkla former som symboliserar den trygghet som ljus innebär för människor. På sitt eget diskreta vis kompletterar lamporna Carl Hansen & Sons möbelkollektion och fortsätter berättelsen om högklassig dansk design.

Hur enkel kan man göra formgivning? Det frågar sig Mads Odgård varje gång han ska rita en ny produkt. Han vill nämligen inte belasta världen med mer än vad den har behov av. Därför ritade han lampkollektionen MO Series för Carl Hansen & Son så enkel som möjligt.

Mads Odgård har valt lampornas former utifrån ett forskningsprojekt om belysningsteknik som han bedriver i samarbete med Aalborgs universitet och DTU (Danmarks Tekniske Universitet). I projektet har han kommit fram till att ljus skapar trygghet hos människor. Därför visste han att han ville ge lamporna en form som symboliserar just trygghet, vilket resulterade i dessa lättförståeliga, enkla former.

På sitt eget diskreta vis skapar MO Series trygghet från taket, golvet, bordet eller väggen när betraktaren ser dem i ögonvrån. De enkla formerna framhäver också den höga kvaliteten, vilket gör att lamporna kompletterar Carl Hansen & Sons sortiment av exklusiva möbler på ett naturligt sätt.

– Precis som våra möbler passar lamporna till alla våra övriga produkter. Oavsett om man väljer att hänga eller ställa lamporna tillsammans med möbler som ritats av Kaare Klint, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm eller Ole Wanscher, så passar de ihop på̊ ett fint och diskret sätt, säger Knud Erik Hansen, vd för Carl Hansen & Son.

Mads Odgårds fokus på enkla former kommer bland annat från hans tid som student på̊ Skolen for Brugskunst, som var en vidareutveckling av Kunsthåndværkerskolen, där Hans J. Wegner, Børge Mogensen och många andra fäder av dansk design studerade. Här lärde han sig att rita, mäta och inte minst skala bort överflödiga detaljer, vilket fortfarande är en av hans mest centrala designprinciper.

– När jag ritat något tittar jag på det och funderar på om det är något som inte behövs, förklarar Mads sin inställning till möbeldesign, som också ligger till grund för utformningen av MO Series.

Serien består av en vägglampa, en golvlampa, en bordslampa och en pendel som tilltalar många med sin minimalism och sitt individuella belysningssyfte. Mads Odgård har byggt upp serien kring ett halvklot och en cylinder som grundform. Han valde halvklotet eftersom den kan kännas igen som en del av ljusets logiska, naturliga form.

– Det är viktigt för ljuset att det är ett klot eller en del av ett klot. Solen börjar med att sprida ljuset i en del av en cirkel när den går upp över horisonten och så småningom blir den ett halvklot och sedan ett klot. Orsaken till att vi inte gillar lysrör är att de inte är runda. De passar helt enkelt inte in i vårt medvetande, förklarar Mads Odgård och hänvisar till kunskaperna från forskningsprojektet.

Med MO Series utökar Carl Hansen & Son sitt sortiment av lampor så att det kan tillmötesgå nya och fler behov av belysning i bostaden. Carl Hansen & Son introducerade belysning som en ny produktkategori under 2018 genom lanseringen av pendlarna Confetti, Calot och Pendel No. 1 av Claus Bonderup och Torsten Thorup.