Utvalt av Pella Hedeby: Luxaflex-gardinen Sea av återvunnen plast

Foto: Luxaflex

Nu presenterar Luxaflex sitt tredje samarbete i serien Utvalt av tillsammans med inredaren och stylisten Pella Hedeby. När Pella fick uppdraget att inreda det omtalade trähuset i Åkersberga valde hon gardinkollektionen Sea till husets magnifika fönsterpartier. Sea-gardinerna består till ca 50 % av återvunnen plast från haven och går i linje med Pella Hedebys personliga inredningsfilosofi och ambition – att hitta nya användningsområden för redan befintliga material.

Luxaflex vill genom en inredares ögon och expertis belysa olika gardiners egenskaper. Initiativet och serien Utvalt av inleddes 2017 med inredningsarkitekten Anya Sebton. Därefter presenterades ett samarbete med Lotta Agaton. Nu introducerar Luxaflex sitt tredje samarbete inom serien tillsammans med den välrenommerade inredaren och stylisten Pella Hedeby som väljer att inreda med gardinkollektionen Sea, bestående av ca 50 % återvunnen plast från haven.

Under våren 2020 fick Pella Hedeby uppdraget att inreda ett nybyggt trähus i en orörd skogsbacke, uppfört av byggentreprenören Martin Lydén och ritat av arkitektbyrån Lowen Widman Arkitekter. Projektet som fått namnet ”Villa Svartgarn” har burits av viljan att uppföra ett enkelt trähus i hållbara naturmaterial, med förutsättningar att kunna stå stadigt och åldras med värdighet i flera hundra år.

När Pella Hedeby tog fram inredningen föll sig ledorden enkelhet och harmoni naturligt. Känslan har hon bland annat levandegjort med val av mjuka texturer som ramar in och gör inredningen behagligt inbjudande.

”I trähuset var den genomgående röda tråden att skapa en inredning med hållbara material. Jag mixade designklassiker och vintagemöbler med nyproducerat med höga krav på kvalitet, tidlöshet och hållbarhet. I detta sammanhang kändes det passande att lyfta Sea-gardinerna som ett exempel på en ny produkt som är framställd med en bra agenda och återvunnet material” säger Pella Hedeby och fortsätter ”jag strävar i det längsta efter att jobba med naturliga materialval utifrån en såväl estetisk som hållbar aspekt”.

Textilier skapar ett mjukt lager till inredningen. För fönsterpartierna i trähuset föll valet på textilier i naturnära nyanser, vilka tydligt speglar Pella Hedebys signum och stil.

”För mig är det ett självklart grepp att inreda med en naturnära färgskala som känns harmonisk och mjukt inbjudande. Hela Sea kollektionen bygger på väldigt behagliga nyanser och jag landade i en neutralbeige färgskala för en mjuk övergång från husets trärena väggar. Gardinerna ska kännas som ett naturligt inslag och fungera såväl estetiskt som funktionellt för att skärma av starkt solljus eller skapa insynsskydd”, säger Pella Hedeby och avslutar ”texturer och textilier adderas och skapar ett mjukt lager till inredningen och är kanske den viktigaste pusselbiten av dem alla”.

”Pella Hedeby är en etablerad stylist som vi är väldigt glada över att få samarbeta med. Gardinerna ur Sea-kollektionen har verkligen kommit till sin fulla rätt i trähusets omsorgsfullt utformade fönsterpartier” säger Susanne Pernefors, marknadsansvarig på Luxaflex.