Funktionalitet kombineras med lekfullhet i Vestres nya modulserie Stones

Foto: Vestre

Den norska utemöbelsproducenten Vestre har en långvarig och framgångsrik relation med formgivarna Espen Voll, Tore Borgersen och Michael Olofsson. Det senaste samarbetet resulterade i Stones, en kollektion bestående av sex moduler som enkelt kan kombineras i olika konstellationer för att anpassas efter behov och miljö, såväl ute som inne.

Kollektionen Stones består av tre grundmoduler som kommer i två olika höjder. Modulerna fungerar som byggklossar som gör det enkelt att anpassa möbeln efter olika behov. Tanken är att de olika konstellationerna ska inspirera till lek, vila och – framför allt – möten mellan människor. Stones har ett underrede i stål och en sittyta i trä. Formspråket är medvetet neutralt för att hålla över tid utan att tappa relevans.

Trots det neutrala formspråket skiljer sig modulerna ändå från många traditionella bänkar, som oftast är relativt nätta i sitt utryck. Stones är i stället mer bastant och skiljer sig även från andra kollektioner som Voll, Borgersen och Olofsson tagit fram för Vestre. I de tidigare kollektionerna har möblerna varit av mer traditionellt slag, men i skapandet av Stones fick trion möjlighet att blanda lekfullhet med funktionalitet.

– Stones uppmanar till en frihet i möblering i jämförelse med mer traditionella fasta sittgrupper. Stones går att kombinera på ett sätt som skapar sittplatser som fungerar i större arkitektoniska utrymmen, vilket Stones gör med sin omslutande form, säger Voll, Borgersen och Olofsson.

Designtrion Voll, Borgersen och Olofssons designsamarbete med Vestre startade redan 1997 med bänken Vroom och sedan dess har serien utökats med bord, planteringskärl och bänkar.