DUX klassiker förnyas med linneklädsel

Foto: Dux

DUX-ikonerna Jetson och Spider Chair visas i utföranden där textila naturmaterial och jordnära toner står i fokus. DUX ikoniska fåtöljer har oftast setts klädda i läder, men i år presenteras möbelklassikerna med klädslar i linne. 

DUX presenterar fåtöljerna Jetson och Spider Chair med klädslar i textila naturmaterial i jordnära beigea toner. Fåtöljer i ljusa, textila utföranden visades under Stockholm Design Week i en utställning kurerad av inredaren Lotta Agaton för två år sedan. Lotta Agatons presentation av DUX designklassiker ledde till en stor efterfrågan på möbelklassikerna i ljusa, textila utföranden. Förra årets succé med DUX jubileumskollektion visade också prov på att designikonerna trivs med klädsel i textil. 50-årsjubilerande fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla i design av Bruno Mathsson presenterades då bland annat i mönstrade textilier. 

”Möbelikonerna blev i designprocesserna på 60-, 70- och 80-talet ofta tilldelade klädslar i läder, främst för att materialet är så slitstakt och tåligt. I och med den stora utvecklingen av material finns nu textilier som även de är slitstarka och tåliga. Möbelklassikerna får ett helt nytt uttryck, men behåller samma hantverk, välarbetade detaljer och höga kvalitet.”, säger Henrik Ljung, VD

Fåtöljen Jetson, formgiven av svenska arkitekten Bruno Mathsson, fick sitt namn från en amerikansk TV-serie. Det tog tre år för Bruno Mathsson att designa Jetson och resultatet presenterades vid en utställning i Nordiska Galleriet i Stockholm 1969 och blev direkt en stor framgång. Jetson var en milstolpe i Bruno Mathssons karriär och har haft många imitatorer. Fåtöljens skålformade säte och höga ergonomiskt utformade rygg med nackstöd har en minnesfunktion, vilket betyder att stolen alltid roterar tillbaka till sitt ursprungliga läge. 

Fåtöljen Spider Chair designades av DUX Design Team 1982. Med sina sex avlånga kuddplymåer och spindelliknande ben är snart 30-åriga Spider Chair en modern klassiker. År 2012 introducerades fåtöljen på nytt som en del av DUX Design Revival, med samma unika design, men en högre nivå av komfort än den tidigare versionen. Spider Chair har sedan 2012 DUX unika Pascal-system i kuddarna, samma som används i DUX sängar, vilket ger optimal sittkomfort.