Att sitta vackert och bekvämt

Foto: Swedese

Jubilaren Swedese tillverkar sedan 75 år tillbaka sina möbler och inredningsaccessoarer i egna fabriker i småländska Vaggeryd och Äng. Yngve Ekström ritade fåtöljen Lamino år 1956 med människan som utgångspunkt, lika behaglig att sitta i som att titta på. Lamino är ett typexempel på tidlös formgivning, där naturens egna material och ett noggrant hantverk resulterat i en möbel som är lika attraktiv då som nu, och för kommande generationer.

Under 2020 finns en limiterad utgåva av designklassikern Lamino, Lamino Anniversary Edition Honey i fårskinn och vitpigmenterad ek. Swedese producerar alla sina möbler på hantverksmässigt sätt, med hållbarhet, kvalitet och design i fokus. 

Även möbelformgivaren Bruno Mathssons filosofi utgick från människan och kroppen. Han ritade möbler med ett organiskt formspråk vilket resulterade i en rad framtida klassiker. Som han själv uttryckte det: Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst. Jetson, Karin och Pernilla är tre av Bruno Mathssons fåtöljer som DUX producerar sedan 1969. Den perfekta sittkurvan på Pernilla 69 fick Mathsson genom att sätta sig i en snödriva och sedan överföra avtrycket till ritbordet. 

DUX möbler tillverkas i den egna fabriken i Sösdala, i norra Skåne. I fabriken satsar DUX kompromisslöst på gediget hantverk och de bästa materialen med miljö och hållbarhet i fokus. Stolen Sam i krom och svart läder formgavs av Sam Larsson år 1974 och gjorde en comeback år 2015 som en del i projektet DUX design Revival. Förra året välkomnades Sam återigen, denna gång i de i tre nya färgerna Camel, Pearl och Truffle i läder Naturale samt i en ny sitthöjd.

DUX introducerar 2020 en ny version av DUX-ikonen Domus från 1955. Det är den danska design- och arkitektbyrån Norm Architects som nu har gjort en djupdykning i DUX designarkiv och blåst liv i 50- talsikonen. Domus presenteras nu med två fåtöljer i vässad form samt med två helt nya tillskott i serien; en pall och ett sidobord. 

New Works är en dansk designstudio som grundades 2015, baserad i Köpenhamn. New Works erbjuder produkter i gränslandet mellan klassiskt och modernt, ljust och mörkt, konst och design. New Works hyllar skicklig skandinavisk hantverkstradition med tonvikt på funktionalitet, naturliga material och geometriska former. New Works stapelbara stol Missing Chair är ett nytt samarbete med den kroatiska designstudion Regular Company. Stolen tillverkas i två olika modeller i tre färger med möjlighet att välja utförande med eller utan klädsel som tillval.