Klassikern Ros o Lilja nu som metervara

Foto: Frösö Handtryck

Frösö Handtryck startades i Jämtland 1946 av Enar Ström. Samma år ritade Gocken Jobs mönstret ”ROS O LILJA”. Nu förenas de två i ett utmanande hantverk och skapar magi tillsammans.
 
Gocken Jobs (1914-1995) är en av de svenska designers som lagt grunden till Sveriges goda rykte som ett högklassigt formland. Med sina klassiska textila mönster, ofta verklighetstrogna blomstermönster, rönte Gocken stor framgång både i Sverige och internationellt. ”ROS O LILJA” skapades 1946 och var högaktuellt under 2019 då modeskaparen Catrin Rodebjer brukade mönstret till sin kollektion ”Swedish Sin”.
 
I år sätter Frösö Handtryck åter ”ROS O LILJA” på textil metervara för hemmet− för första gången på flera decennier.
– Vi är så otroligt glada över det här förtroendet från Gocken Jobs AB, säger Tina Stafrén, Frösö Handtryck. – Mönstret har nio färger och det är ett krävande och utmanande mönster att ta sig an. Det tar runt tre arbetsdagar att färdigställa ett enda bord på 20 meter men det är också tjusningen med det hela.
– Vi har skapat en linje som vi kallar Swedish Heritage. Här nytrycker vi gamla mönster men skapar också nytt i ett formspråk som harmonierar med det klassiska, det tidlösa. Swedish Heritage är en linje som doftar svenskt kulturarv, en skattkammare för alla som älskar svensk och skandinavisk design.” ROS O LILJA” blir drottning på täppan i Swedish Heritage-linjen under sommaren.